Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Økonomisk Statistik
Peter Rørmose Jensen
39 17 38 62

prj@dst.dk

Hent som PDF

Klimaaftryk (eksperimentel statistik)

Statistikken er udarbejdet for 1990 og frem og er sammenlignelig over tid. Statistikken er lavet i samarbejde med Energistyrelsen og anvendes til Energistyrelsens rapport "Danmarks Globale Klimapåvirkning – Global Afrapportering". Der vil derfor være fuld overensstemmelse mellem resultater offentliggjort af Energistyrelsen og Danmarks Statistik.

Da der endnu ikke er fuld international enighed om metoder og datagrundlag til at beregne klimaaftryk, vil der ikke nødvendigvis være fuld sammenlignelighed med andre institutioners eller andre landes opgørelser.

International sammenlignelighed

Miljøøkonomiske, multiregionale IO-modeller er en videnskabeligt anerkendt og udbredt metode til at beregne landes forbrugsbaserede klimaaftryk (jævnfør fx artiklen Tukker et al, 2018)). Metoden bag denne statistik er også anvendt af andre nationale statistikbureauer, der udarbejder forbrugsbaserede klimaaftryk. For eksempel har de nationale statistikbureauer i England og Sverige lavet sådanne opgørelser, hvor deres metoder minder om metoden bag det danske klimaaftryk. Der er dog endnu ikke officielle internationale standarder for nationale statistikbureauers opgørelse af forbrugsbaserede klimaaftryk. Derfor bør man være opmærksom på, om der kan være væsentlige metodiske forskelle, når man sammenligner beregninger af klimaaftryk fra forskellige organisationer, herunder forskellige nationale statistikbureauer.

Sammenlignelighed over tid

Klimaaftrykket er fuldt sammenligneligt over tid fra 1990 og frem.

Sammenhæng med anden statistik

Statistikken er lavet i samarbejde med Energistyrelsen og anvendes til Energistyrelsens rapport "Danmarks Globale Klimapåvirkning – Global Afrapportering". Dermed er tallene i Statistikken og "Danmarks Globale Klimapåvirkning – Global Afrapportering" i overensstemmelse med hinanden.

Udgangspunktet for Energistyrelsens offentliggørelser og offentliggørelser fra Danmarks Statistik er således helt ens, men da der er tale om et datamateriale af meget betydelig størrelse, kan der være forskelle i hvordan data er lagt sammen eller splittet op, og det er derfor væsentligt at hæfte sig ved de tekster, som er med til at præsenterer og forklare tallene.

Der er ikke fuld sammenlignelighed mellem data fra GHG protokollen, Scope1-3 og klimaaftrykket. Scope1 udledninger kommer fra en virksomhed, og defineres som direkte drivhusgas emissioner fra kilder som er ejet eller kontrolleret af virksomheden GHG protokollen, s. 25. Opgørelsesprincipperne er ikke helt sammenlignelige, da brancher ikke er grupperinger af institutionelle enheder, såsom virksomheder, men af lokale faglige enheder. En virksomhed kan derfor godt høre under flere brancher.

Intern konsistens

Ved udarbejdelsen af statistikken er det sikret, at data er intern konsistent.