Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Konjunkturstatistik, Erhvervsstatistik
Lina Pedersen
39 17 36 75

fiks@dst.dk

Hent som PDF

Firmaernes køb og salg

Firmaernes Køb og Salg bygger på momsbelagt salg, hvilket er det meste salg. Der er dog salg, der ikke er momsbelagt (fx aviser, personbefordring og genbrug) og således underbelyst i statistikken. Firmaerne kan revidere angivet moms op til tre og et halvt år tilbage. Normalt forekommer større revisioner i senere perioder. Statistikkens pålidelighed stiger i takt med, at firmaerne angiver og reviderer i angivet moms. Firmaernes salg bruges som estimat for deres omsætning. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at omsætning omfatter mere end salg fx indtægt fra investeringer.

Samlet præcision

Momsoplysningerne om firmaernes indenlandske køb og kategorien køb i alt samt firmaernes indenlandske salg har betydning for firmaernes momsbetaling, som kan kontrolleres af Skattestyrelsen. Momsoplysningerne om firmaernes eksport og andet ikke-momspligtigt salg og dermed også kategorien salg i alt kan dog ikke forventes at blive kontrolleret af Skattestyrelsen. Fejlindberetninger kan påvirke de detaljerede brancher uden at blive opdaget i udgivelsesmåneden men vil oftest blive rettet ved kvartalsudgivelser.

Der foreligger ikke usikkerhedsberegninger.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik

Anden usikkerhed

Dækningsfejl og bortfald kan forekomme i forbindelse med udenlandsk placerede firmaer, der sælger til Danmark, men som ikke har et SE-nummer. Overdækning bidrager minimalt til det samlede køb og salg, det kan dog ske når et firma er inaktivt, men dets indberetninger bliver imputeret. Gengangere bidrager minimalt til det samlede køb og salg, når et firmas køb og salg for en periode optræder med flere indberetningstyper. Målefejl kan forekomme ved tastefejl eller bevidst snyd, men omfanget af dette kendes ikke. Kvartals- og halvårsangivelser fordeles efter de firmaer, der angiver på månedsbasis, og fællesangivelser fordeles efter antal ansatte. Omfanget af usikkerhed knyttet til disse modelantagelser kendes ikke. Alt køb og salg henregnes til firmaets hovedbranche. Det betyder, at et firmas køb og salg inden for firmaets bi-branche eller andre brancher bliver regnet med under firmaets hovedbranche.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Momsbetaling for en vare eller tjeneste i et omsætningsled gives som fradrag i det følgende leds momsbetaling lige indtil varen eller tjenesten, når sit endelige forbrugsled. Dette princip gælder dog ikke afgiftsfri eksport mv., hvor en forkert eller mangelfuld angivelse ingen konsekvenser har for momsberegningen. Omfanget af evt. fejl fra denne kilde kendes ikke.

Fejlindberetninger kan påvirke de detaljerede brancher uden at blive opdaget i udgivelsesmåneden, men vil oftest blive rettet ved kvartalsudgivelser.

Danmarks Statistik har ikke præcis viden om, hvorledes beløbene i en fællesafregning skal fordeles ud på de enkelte firmaer. For fællesafregnere fordeles køb og salg ud på de enkelte firmaer i forhold til de seneste oplysninger om deres beskæftigelse og branchens omsætning pr. beskæftiget. Et brancheskift for et firma der indgår i en fællesafregnende gruppe kan således påvirke alle de brancher, grupperns firmaer dækker.

Der foreligger ikke usikkerhedsberegninger.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Data er foreløbige, da der løbende kommer ændringer fra Skattestyrelsen, når firmaerne ændrer deres indberetning. Beløbene kan revideres tre et halvt år tilbage, men normalt forekommer de største revisioner i de senere perioder. Helt ekstraordinært kan der revideres for enkelte brancher i hele perioden, men det er indtil nu sket yderst sjældent.

Tabellerne FIKS11, FIKS22 og FIKS33 i Statistikbanken er månedstabeller, og de laves, når månedsdata fra firmaerne er kommet ind.

Tabellen FIKS44 med detaljerede brancher opdateres også hver måned med de seneste data fra Skattestyrelsen, men et nyt kvartal i tabellen dannes først, når de kvartalsindberettende firmaer har indberettet kvartalets moms til Skattestyrelsen.