Indhold
Kontaktinfo
Befolkning og Uddannelse, PersonstatistikIben Birgitte Pedersen
IBC
Hent som PDF
Statistikken er en årlig opgørelse af antallet af personer, der har fået en dom for overtrædelse af straffeloven, færdselsloven eller særlovene. Statistikken fordeles efter overtrædelsens art, afgørelsestype, national oprindelse, oprindelsesland. Fra 2018-2021 fordeles der også på statsborgerskab og fra 2021 på socioøkonomisk status og uddannelse. Demografisk fordeles statistikken efter alder, køn og område.
Indholdsbeskrivelse
Statistikken om dømte personer er en del af kriminalstatistikken. Den samlede kriminalstatistik omfatter opgørelser over kriminelle forhold fra anmeldelse og offer til dom samt evt. anholdelse og fængsling.
Statistikken er en personorienteret statistik, der belyser antallet af personer, der har fået en dom for overtrædelse af straffeloven, færdselsloven og øvrige særlove. Dommene omfatter frihedsstraffe, bøder, tiltaleundladelser og -frafald.
Statistikken omfatter dog ikke alle bødeafgørelser, idet bøder under 2.500,- kr. for færdselslovsovertrædelser og bøder under 1.000 kr. for hovedparten af øvrige særlovsovertrædelser, ikke registreres i Rigspolitiets Centrale Kriminalregister, der er datakilde til statistikken.
Dommen angår hovedforholdet, idet flere forskellige forhold kan afgøres samtidig, hvor politiet udvælger et af forholdene (oftest det alvorligste) som hovedforholdet i et sagskompleks. Samme gerningsperson (lovovertræder) kan have én eller flere domme i løbet af samme tællingsår.
I den offentliggjorte statistik fordeles dømte personer på køn, alder, bopælskommune, national oprindelse, oprindelsesland og lovovertrædelsens og dommens art. Fra 2018-2021 fordeles der også på statsborgerskab og fra 2021 på socioøkonomisk status og uddannelse. Til brug for sammenligning af kriminalitetsniveauet i de forskellige herkomstgrupper beregnes standardiserede kriminalitetsindeks. I beregningen korrigeres for gruppernes forskellige alderssammensætning og socioøkonomiske gruppering. I beregningen tildeles den enkelte person en vægt, der angiver præcis hvor stor en del af året, personen har været bosiddende i Danmark.
Dokumentation af statistikkens variable foreligger i TIMES.
Grupperinger og klassifikationer
Herkomst, kommuner og regioner, samt gruppering af dommens art og af politiets gerningskoder. I gerningskoderne sondres der mellem straffelov, færdselslov og særlove. Straffeloven er underopdelt i seksualforbrydelser, voldsforbrydelser, ejendomsforbrydelser og andre straffelovsforbrydelser. Særlovene er for de vigtigste anført som enkeltlove, mens resten er samlet under 'Særlovgivning i øvrigt'. Den anvendte gruppering af gerningskoder kan ses her: Gruppering
Straffelovens bestemmelser vedr. seksualforbrydelser gennemgik væsentlige ændringer med virkning fra 1. juli 2013. Ændringerne betød bl.a., at der nu er flere kategorier af seksualforbrydelser end tidligere, der henføres under bestemmelserne om voldtægt (§216). Se mere herom: Voldtægtsforbrydelser
Fra d. 1. januar 2021 trådte det nye samtykkebegreb vedr. voldtægt i kraft. I den forbindelse har politiet oprettet nye gerningskoder, som delvis erstatter en række gerningskoder, som Danmarks Statistisk definerer som voldtægt og gerningskoder, som Danmarks Statistik ikke tidligere har defineret som voldtægt jf. ovenstående beskrivelse. Udviklingen i antallet af domme for voldtægter skal tages i betragtning af den nye registreringspraksis.
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Afgørelsestype: Arten af den dom, der er truffet. Det kan være en ubetinget eller betinget frihedsstraf, en bøde, tiltalefrafald eller - undladelse, påtaleopgivelse, foranstaltningsdomme, frifindelse mv. Overordnet skelnes der mellem fældende og ikke-fældende afgørelsestyper. Frifindelse og påtaleopgivelse er ikke-fældende afgørelsestyper, mens alle øvrige afgørelsestyper er fældende.
Gerningskode: Gerningskode beskriver den type af lovovertrædelse, som dommen vedrører. Gerningskoden er overordnet inddelt i straffelovsovertrædelser, færdselslovsovertrædelser og særlovsovertrædelser. Straffelovsovertrædelserne er grupperet i seksualforbrydelser, voldsforbrydelser, ejendomsforbrydelser og andre straffelovsforbrydelser. Særlovene er for de vigtigste anført som enkeltlove, mens resten er samlet under 'Særlovgivning i øvrigt'. Den anvendte gruppering af gerningskoder kan ses her: Overtrædelsestyper i kriminalstatistikken.
Herkomst: Herkomst angiver, om personen er indvandrer, efterkommer eller har dansk oprindelse. Indvandrere og efterkommere opdeles desuden efter hvilket land de har oprindelse i, og om det er et vestligt eller ikke-vestligt land.
Enheder
Enheden i Dømte personer er personer. En person kan optræde flere gange i statistikken såfremt vedkommende har fået flere domme indenfor et år for forskellige lovovertrædelser. Hvis en person i løbet af året har fået en dom for både en straffelovsforbrydelse, en færdselslovsforbrydelse og en særlovsforbrydelse vil personen optræde alle tre steder i statistikken. Hvis en person har fået domme for flere hovedgrupper af straffelovsforbrydelser, fx både en voldsforbrydelse og en ejendomsforbrydelse vil personen optræde begge steder i statistikken. Hvis en person har fået flere domme indenfor fx voldsforbrydelser, vil personen kun optræde én gang under voldsforbrydelser og vil være rubriceret under den type voldsforbrydelse, der har givet den strengeste straf. Tilsvarende gælder for undergrupper af seksualforbrydelser, ejendomsforbrydelser, andre straffelovsforbrydelser, færdselslovsovertrædelser og særlovsovertrædelser.
Population
Populationen, som statistikken dækker, udgøres af personer, der er fundet skyldige i en eller flere overtrædelser af straffeloven, færdselsloven eller særlovene i løbet af et kalenderår. Alle domme, der er registreret i Rigspolitiets centrale kriminalregister inden det tidspunkt, hvor udtrækket foretages til Danmarks Statistik, indgår i statistikken. Udtrækket foretages typisk omkring 1. februar efter det aktuelle kalenderår. Alle domme vedr. overtrædelse af straffeloven, våbenloven, lov om jagt og vildtforvaltning, lov om euforiserende stoffer og visse overtrædelser af udlændingeloven, toldloven og dyreværnsloven indgår i statistikken. For andre særlove end de nævnte indgår alle domme med undtagelse af bøder under 1.000 kr. For overtrædelse af færdselsloven indgår ligeledes alle afgørelser med undtagelse af de fleste bøder under 2.500 kr. Dog medtages bøder under 1.000 kr./2.500 kr. såfremt der er tale om nedsatte normalbøder på mindst de nævnte beløb. Kun personer, der havde bopæl i Danmark 1. januar og/eller 31. december det pågældende år indgår i statistikken. Dvs. personer, der er både indvandret og udvandret i løbet af året indgår ikke i statistikken.
Geografisk dækning
Danmark (ekskl. Færøerne og Grønland).
Tidsperiode
Statistikken dækker perioden 1995 og frem.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Antal.
Referencetid
01-01-2022 - 31-12-2022
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Lov om Danmarks Statistik § 6.
Der findes ingen EU-regulering for statistikken om domme.
Indberetningsbyrde
Statistikken er baseret på administrative registre. Der er derfor ingen direkte indberetningsbyrde i forbindelse med opgørelsen af denne statistik. Data stammer fra oplysninger om domme, der er registreret i Rigspolitiets Centrale Kriminalregister.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.