Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Arbejde og Indkomst
Torben Lundsvig
30 86 46 43

TLU@dst.dk

Hent som PDF

Barselsdagpenge

Statistikken er påvirket af lokal dansk lovgivning, hvorfor sammenligning med andres landes tilsvarende statistik er vanskelig. Hertil kommer, at barselsorlov kan opgøres på 18 forskellige måder, hvorfor det kræver et godt kendskab til dokumentationen for to landes opgørelsesmetoder, før man sammenligner deres tal.

I øjeblikket dækker statistikken data for årene 2015-2022, hvor der ikke er konstateret databrud med den undtagelse, at 1. kvartal 2015 er underopdateret, hvilket giver et mindre databrud for totaltællinger, men ikke noget databrud for gennemsnitsberegninger.

International sammenlignelighed

Statistikken er meget påvirket af lokal dansk lovgivning, hvorfor sammenligning med andres landes tilsvarende statistik er vanskelig. . I Danmark har forældre på kontanthjælp fx ikke ret til barselsdagpenge, men fritages for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet i en periode svarende til dagpengeperioden, hvorfor kontanthjælp bliver en slags barselsdagpenge, som ikke er med i de danske tal. Hertil kommer, at den algoritmeberegning, der afgør om forældrene er berettigede til at holde barselsorlov på dagpenge, og derfor skal indgå i optællingerne med nul dage, såfremt de er berettigede, og der ikke foreligger en registrering, ikke findes tilsvarende i andre lande.

Generelt gælder der, at formidlingen af statistik for forældres barselsorlov rummer den udfordring, at de helt centrale tal, det gennemsnitlige antal dage på barsel holdt af henholdsvis moderen eller faderen, kan opgøres på 6 forskellige måder, der hver for sig, afhængig af problemstillingen, kan hævdes at være den ”rigtige”. De 6 måder er 1. Direkte fra de administrative data at tælle personer, der et givet år har modtaget barselsdagpenge, samt de tilhørende dage. 2. Direkte fra de administrative data at tælle fædre, mødre og dage med barselsdagpenge for børn født et givet år, hvor barnet figurerer i de administrative data. 3. Tælle fædre, mødre og dage med barselsdagpenge for børn født et givet år, hvor barnet figurerer i Danmarks Statistiks befolkningsregister. 4. Tælle fædre, mødre og dage med barselsdagpenge for børn født et givet år, hvor barnet figurerer i Danmarks Statistiks befolkningsregister, men kun for personer, der ifølge Danmarks Statistiks arbejdsmarkedsregister er berettigede til at modtage barselsdagpenge. 5. Samme som 4), men vi tilføjer betingelsen, at forældrene skal være samboende. 6. Samme som fem, men vi tilføjer betingelsen, at ægtefællen også skal være berettiget.

Endvidere kan tælleenheden, antal dage, beregnes på mindst tre forskellige måder: antal kalenderdage, antal arbejdsdage omregnet til kalenderdage og antal fuldtids arbejdsdage omregnet til kalenderdage.

Antallet af kombinationer bliver således rent teoretisk og langt hen ad vejen også i praksis: 18. Man skal derfor være forsigtig med at sammenligne barselstal fra forskellige lande.

Sammenlignelighed over tid

Der er sket følgende ændringer som har haft betydning for tallenes sammenlignelighed over tid:

  • År 1998: Øremærket barsel til mænd i uge 26-27.
  • År 2002: Samlet barselsorlov op fra 26 til 46 uger. Øremærket barsel til mænd i uge 26-27 afskaffes.
  • År 2007: Datakilde skifter til KMD-Barsel.
  • År 2012: Datakilde skifter til KMD-Opus Barsel.
  • År 2017: Datakilde skifter til UDK-Barsel.
  • År 2022: Øremærket barsel til mænd øges fra 2 til 11 uger. Øremærket barsel til kvinder mindskes med 3 uger Forældreorloven sættes ned fra 32 uger til 26 uger. Ikrafttrædelse 2. august 2022.

Sammenhæng med anden statistik

Data fra Dagpenge ved fødsel indgår i statistikken Offentligt forsørgede, der udkommer hvert kvartal. I statistikken Offentligt Forsørgede er dage på barselsorlov dog nedprioriteret i de tilfælde, hvor der er konfliktende oplysninger, hvorfor tallene sjældent vil være de samme som i Dagpenge ved fødsel . Endvidere leverer Dagpenge ved fødsel data til Arbejdsmarkedsregnskabet og Fraværsstatistikken.

Intern konsistens

Alle registervariable i Barselsstatistikregisteret, der er hentet fra andre registre i Danmarks Statistik, såsom højest fuldførte uddannelse, beskæftigelsesgrad, månedsløn etc. sættes til værdien umiddelbart op til barnets fødsel, og giver således et konsistent øjebliksbillede af den pågældende forældre. Betydningen af "umiddelbart op til" afhænger af datakilden, men er i registeret i mange tilfælde præciseret ved, at der er suppleret med en referencedato.