Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Anne-Sofie Dam Bjørkman
39 17 36 16

asd@dst.dk

Hent som PDF

Sårbare gruppers sundhed (Afsluttet)

Statistikken er en årlig opgørelse af sårbare gruppers benyttelse af sundhedsvæsenet, målt ud fra udvalgte sundhedsindikatorer, til sammenligning med resten af befolkningen. Sundhedsindikatorerne omfatter kontakter til primærsektoren (almen læge, speciallæge, tandlæge, fysioterapeut, kiropraktor mv.) samt sekundærsektoren (somatiske og psykiatriske sygehuse). Data på psykiatriske sygehuse har ikke været offentliggjort i Danmarks Statistik før. Den første sårbare gruppe til statistikken er Udsatte børn og unge, som defineret i statistikken for Udsatte børn og unge.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken sammenligner sårbare gruppers benyttelse af sundhedsvæsenet med resten af befolkningen, herunder deres lægebesøg og sygehusbenyttelse. Den første sårbare gruppe til statistikken er udsatte børn og unge, som defineret i statistikken for Udsatte børn og unge. Statistikken indeholder foreløbig to sundhedsindikatorer der offentliggøres i tre tabeller i Statistikbanken. Nedenfor beskrives den udvalgte sårbare gruppe af udsatte børn og unge samt de to valgte sundhedsindikatorer.

Udsatte børn og unge:

Populationen af Udsatte børn og unge tager udgangspunkt i de personer (0-22 årige), som er registreret i Danmarks Statistiks register over Udsatte børn og unge. Populationen er afgrænset ved de børn og unge der har modtaget ydelser efter visse af servicelovens paragraffer, og dækker både anbringelser og forebyggende foranstaltninger. Til sammenligning dannes en population af resten af befolkningen i den angivne aldersgruppe.

Lægebesøg mv:

Indikatoren opgør antal modtagere og kontakter i det offentlige sygesikringssystem inden for et kalenderår. Indikatoren omfatter de ydelser, fx. konsultationer hos alment praktiserende læger eller speciallæger, tandlægehjælp, behandlinger hos fysioterapeut eller kiropraktor mv., der afregnes gennem det fælleskommunale system. Data vises i aggregeret form (11-gruppering). Læs mere om statistikken her: Lægebesøg mv.

Sygehusbenyttelse:

Indikatoren belyser befolkningens indlæggelser, antal sengedage og ambulante besøg på offentlige somatiske og psykiatriske sygehusafdelinger i et kalenderår. Statistikken er baseret på Landspatientregistret fra Sundhedsdatastyrelsen (SDS). Læs mere om statistikken her: Sygehusbenyttelse

Grupperinger og klassifikationer

Udsatte børn og unges lægebesøg i forhold til ikke udsatte børn og unge, grupperes efter køn og alder, samt efter læge kontakttype (11-gruppering):

  • I alt
  • Almen læge
  • Speciallæge i alt (inkl. psykiatri og øvrig speciallæge)
  • Psykiatri
  • Øvrig speciallæge
  • Tandlæge/tandplejer
  • Kiropraktik
  • Fysioterapi
  • Psykologhjælp
  • Øvrige ydelser
  • Ingen kontakt

Udsatte børn og unges sygehusbenyttelse i forhold til ikke udsatte børn og unge, grupperes efter køn og alder samt efter sygehustype:

  • Somatiske sygehuse
  • Psykiatriske sygehuse
  • Ingen kontakt

Nøgletal for sygehusbenyttelse opgøres for indlæggelser, sengedage, ambulant (akut/ikke akut) fordelt på somatiske eller psykiatriske offentlige sygehuse. Gruppering på alder og køn følger statistikken om Udsatte børn og unge.

Udsatte børn og unge efter område i forhold til ikke udsatte børn og unge, grupperes efter køn og alder:

  • Kommuner
  • Regioner

Det bemærkes, at for de Udsatte børn og unge er de registreret under handlekommunen, mens det er bopælskommunen for populationen af de ikke udsatte børn og unge.

Sektordækning

Den primære sundhedssektor i Danmark. Offentlige somatiske og psykiatriske sygehuse.

Begreber og definitioner

Kontakt: Kontakt er et lægebesøg som inkluderer konsultationer i praksis, telefon- og e-mailkonsultationer samt besøg i hjemmet. Ved et lægebesøg vil der være tale om én kontakt, med måske et større antal enkeltydelser.

Person: Person som har haft kontakt/lægebesøg eller besøg/indlæggelse på somatisk eller psykiatrisk offentligt sygehus.

Indlæggelse: Afsluttet indlæggelse på somatisk eller psykiatrisk offentligt sygehus, hvor patienttypen er som indlagt patient. Indlæggelsesmåden kan være både akut og ikke akut.

Sengedage: Antal sengedage ved indlæggelser

Ambulant - ikke akut: En ambulant behandling foretaget på et ambulatorium eller en afdeling, i forbindelse med en ambulant indlæggelse. Patienttypen er ambulant patient og indlæggelsesmåden ikke akut.

Ambulant - akut: En afsluttet ambulant indlæggelse på somatisk eller psykiatrisk offentligt sygehus, hvor patienttypen er ambulant patient og indlæggelsesmåden er akut (Afgrænsningen betegnes 'Skadestuebesøg' i Sygehusbenyttelsesstatistikken).

Enheder

  • Personer
  • Kontakter
  • Indlæggelser
  • Sengedage
  • Ambulante behandlinger i året

Population

Populationen er afgrænset til at bestå af de børn og unge (0-22 år), der har modtaget støtte i form af anbringelser og/eller støttende foranstaltninger i henhold til udvalgte paragraffer i Serviceloven Paragrafkode børn og unge til sammenligning med resten af befolkningen i aldersgruppen. Man bør være opmærksom på at populationen også indeholder børn og unge med fysiske handicap, der med baggrund i deres handicap har anbringelse eller støttende foranstaltninger. Omfanget er for nuværende ukendt. Foranstaltninger indberettet på gravide kvinders fostre er medregnet i året.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken dækker tidsperioden 2015 og frem.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

  • Antal
  • Procent
  • Gennemsnit

Referencetid

Kalenderår.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Se under de enkelte statistikområder: Udsatte børn og unge Lægebesøg mv. Sygehusbenyttelse

Indberetningsbyrde

Populationen af Udsatte børn og unge: Udsatte børn og unge

Ikke relevant for de resterende registre.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens emneside eller fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.