Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Fødevareerhverv
Charlotte Spliid Hansen
29 41 97 76

CHH@dst.dk

Hent som PDF

Regnskabsstatistik for fiskeri

Regnskabsstatistik for fiskeri er en årlig opgørelse af økonomien i det erhvervsfiskeri, der drives fra dansk registrerede fiskerfartøjer. Statistikken er baseret på regnskaber fra fartøjer og grupperes efter fartøjslængde og fiskerityper.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken belyser fiskeriets faktorindsats, produktion og omsætning (landingsværdi), driftsomkostninger og driftsresultat, samt aktiver og passiver, investeringer og finansiering. Statistikkens resultater vises både som totaler og pr. fartøjsenhed. Statistikken præsenteres for hele populationen, fordelt på fartøjslængdegrupper, samt fordelt på fartøjslængde og fiskerityper.

Grupperinger og klassifikationer

I statistikken er fartøjer grupperet i fartøjslængdegrupper og i kombinationer af fartøjslængde og fiskeritype.

Længdegrupperne er:

  • under 12 meter
  • fra 12 til 14,99 meter
  • fra 15 til 17,99 meter
  • fra 18 til 23,99 meter
  • fra 24 til 39,99 meter
  • over 40 meter

Fiskerityperne er:

  • Garn/krog
  • Jolle/ruse
  • Trawl
  • Snurrevod
  • Trawl industri
  • Trawl andet
  • Not/trawl andet
  • Hesterejefiskeri
  • Muslingefiskeri

Sektordækning

Statistikken dækker det erhvervsfiskeri, der drives fra dansk registrerede fiskerfartøjer. Det inkluderer både personligt ejede fartøjer, partsfiskere og selskabsejede fartøjer. Statistikken er ikke opdelt efter selskabsform. Populationen er afgrænset ved et tærskelniveau. (minimum omsætning for året).

Begreber og definitioner

Afkastningsgrad: Resultat af primær drift minus beregnet vederlag til ejer(e) i pct. af de gennemsnitlige fiskeriaktiver

Aktiver: Anlægsaktiver og omsætningsaktiver opgjort efter driftsøkonomiske principper. En undtagelse er værdien af fangstrettigheder/fiskekvoter, som beregnes på basis af årlig estimerede skyggepriser for de enkelte fiskearter/kvotebestande. Beregning af kapitalværdien af fiskerirettighederne er blevet løbende forbedret siden uddelingen af individuelle kvoter til fiskerne (FKA fartøjs kvote andele).

Bruttoudbytte: Ved bruttoudbytte forstås værdien af den samlede produktion, der hovedsagelig hidrører fra førstehåndsomsætning af fisk, krebs- og bløddyr. Yderligere indgår andre fiskeriindtægter som kan omfatte efterbetalinger (vedrørende tidligere år), eventuelt mellemregninger med andre fartøjer i tilfælde af makkerfiskeri samt direkte driftstilskud fx i forbindelse med midlertidig oplægning af fartøjet eller kompensation/ underskudsdækning i forbindelse med deltagelse i forsøgsfiskeri.

Andre kilder kan omfatte sekundære fiskeriindtægter som leasing eller udleje af fartøjer eller driftsmidler (fiskerirettigheder) eller bjærgningsløn og lignende. Naturalier (fisk til eget forbrug) beregnes for fisker/ejer samt besætning.

Driftsomkostninger: Driftsomkostninger omfatter forlodsomkostninger (brændstof, is, proviant/stores), salgs- og landingsomkostninger, leje, forsikring og administration mv., vedligeholdelse, afskrivninger og omkostninger til arbejdskraft.

Driftsresultat: Driftsresultat er resultatet efter finansieringsomkostninger, selskabsskat og ekstraordinære poster. Driftsresultatet aflønner ejernes arbejdsindsats og den investerede egenkapital.

Investeringer: Ved investeringer forstås årets investeringer, dvs. køb og salg af anlægsaktiver.

Overskudsgrad: Resultat af primær drift minus beregnet vederlag til ejer(e) i pct. af bruttoudbyttet.

Passiver: Regnskabsmæssigt udtryk for hvordan virksomhedens samlede formue (aktiver) er finansieret.

Resultat af primær drift: Bruttoudbytte fratrukket driftsomkostninger, dvs. resultat før finansieringsomkostninger.

Soliditetsgrad: Egenkapitalen i pct. af aktiver i alt, ultimo.

Enheder

Den statistiske enhed er regnskabsenheden, som består af et eller flere fartøjer fra samme ejer, hvis omsætning tilsammen overstiger tærskelniveauet for statistikken. Har ejeren flere fartøjer, som hver omsætter for mere end tærskelniveauet, opdeles disse til selvstændige regnskabsenheder.

Population

Populationen afgrænses til kun at omfatte enheder, der driver erhvervsmæssigt fiskeri, hvilket defineres til at være enheder med en årlig omsætning fra fiskeriet over et beregnet tærskelniveau. Tærskelniveauet fastlægges således, at populationen dækker 98 pct. af værdien af det danske fiskeri.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken dækker tidsperioden fra 2009 og frem.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Forskellige enheder anvendes til forskellige variable.

  • Økonomiske variable opgøres i danske kroner (1.000 kr.)
  • Fangst (hel fisk) opgøres i ton
  • Fartøjers kapacitet, fx tonnage opgøres i bruttoton (BT)
  • Fartøjers længde opgøres i meter (m)
  • Brændstof (dieselolie) opgøres i liter (l)
  • Fartøjsindsats opgøres i havdage
  • Arbejdsindsats opgøres i dage (mand gange timer)

Referencetid

Statistikken omhandler kalenderåret.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Danmark har i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1004 og Kommissionens delegerede afgørelse (EU) 2019/910 pligt til at indsamle regnskabsdata til belysning af økonomien i fiskerierhvervet.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er den ansvarlige myndighed med hjemmel i Fiskerilovens § 10, stk. 1, og har i henhold til aftale af 23. april 2009 overladt udarbejdelsen af statistikken til Danmarks Statistik.

Indberetningsbyrde

Der er ikke beregnet en indberetningsbyrde, da deltagelse i undersøgelsen er frivillig. Indberetning varetages af fiskerens revisor, der modtager et fast vederlag per regnskab.

Øvrige oplysninger

Årsregnskabet omfatter den samlede drift af fartøjet, også ved såkaldte partrederier, hvor flere fiskere ejer fartøjet i fællesskab.

Regnskabsenheder med en omsætning mindre end tærskelniveauet samt regnskabsenheder, der er registreret aktive mindre end 6 måneder indgår i en restpopulation, for hvilken der ikke indhentes regnskabsdata men alene registeroplysninger fra Fiskeristyrelsen. Restpopulationen anvendes ved udarbejdelse af den årlige Fleet Economic Report til EU. EU's forordning for indsamling af fiskeridata tillader ikke anvendelse af tærskelniveau for økonomiske data, så alle "aktive" enheder, helt ned til enheder, der kun har landet fisk for et par kroner skal med i rapporten.

Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.