Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Nationalregnskab, Klima og MiljøPeter Rørmose Jensen
40 13 51 26
Hent som PDF
Multiplikatorerne er resultatet af modelberegninger, som bygger på nationalregnskabsstatistik og input-output tabeller. I hvert led foretages afstemninger og tilpasninger under antagelser, som samlet set betyder, at der i beregningsprocessen opbygges en vis usikkerhed ved tallene. På det mest detaljerede niveau kan man derfor ikke nødvendigvis forvente, at resultaterne er i præcis overensstemmelse observationer fra virkeligheden. Konklusioner fra tabellerne bør drages med en vis forsigtighed under hensyntagen til de usikkerheder, der kan opstå i de forskellige led i processen.
Samlet præcision
Der er en vis usikkerhed forbundet med beregningen af tallene først og fremmest fordi, der ikke er tale om observerede men beregnede værdier. Der er tale om usikkerhed knyttet til de kilder, der anvendes i nationalregnskabet, de antagelser der gøres ved opstillingen af nationalregnskabet og de, der gøres ved opstillingen af input-output tabellerne. Nationalregnskabet er en sammenstilling af en lang række mikroøkonomiske kilder, og for at kunne opstille et konsistent nationalregnskab, er det nødvendigt med en vis afstemning af tallene, som kan medvirke til en vis afvigelse fra de observerede data. Dog kan man sige, at den begrebsmæssigt konsistente og over tid ensartede bearbejdning af kilderne dog bidrager til en reduktion af usikkerheden på nationalregnskabstallene. Især betyder sammenstillingen af primærkilderne i et samlet system, at der i mange tilfælde afsløres fejl, der således ikke slår igennem i de endelige nationalregnskaber eller input-output tabeller. Transformationen fra nationalregnskab til input-output tabeller nødvendiggør nogle antagelser, som er de bedst mulige ud fra internationale anbefalinger, men som kan give en vis skævhed i resultaterne på nogle områder. Konklusioner, især på de mest detaljerede områder, bør drages fra disse tabeller med en vis forsigtighed.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
Den samlede effekt af antagelserne i opstillingen af input-output tabellerne og modelberegningen af multiplikatorerne betyder, at man på det mest detaljerede niveau må forvente, at resultaterne er behæftet med usikkerhed. Usikkerheden kan opstå i forbindelse med modelantagelser og de anvendte data. Konklusioner bør drages fra disse tabeller med en vis forsigtighed.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Kvaliteten af input-output tabellerne som er den eneste indgående kildestatistik er afgørende for kvaliteten af multiplikatortabellerne.
Input-output tabeller bygger direkte på nationalregnskabets produktbalancer, som er grundstenen i opbyggelsen af det danske nationalregnskab. En vurdering af pålideligheden af nationalregnskabstallene søges løbende opretholdt ved at foretage afstemningen af nationalregnskabet på et meget detaljeret niveau, ligesom den centrale variabel BNP søges opgjort fra såvel produktions- anvendelses- som indkomstsiden. Opstillingen af nationalregnskabet og anvendelsen af data og metoder overvåges løbende af EU. Opstillingen af input-output tabellerne sker efter internationale anbefalinger i FN's manualer, og er fuldt integreret med nationalregnskabet.
Kvaliteten af det danske nationalregnskab er vurderet i følgende rapport: Quality Report, Denmark 2018
Opstillingen af multiplikatortabellerne føjer en dimension af usikkerhed til input-output tabellerne, idet der er tale om en modelberegning, som er baseret på visse antagelser. Kvaliteten er i top når det gælder revisionspolitikken og punktlighed.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Multiplikatorerne er beregnede på baggrund af input-output tabeller for nationalregnskabets seneste endelige år. Der vil derfor som udgangspunkt ikke forekomme revisioner i tallene. Den eneste undtagelse er, hvis det findes nødvendigt at revidere selve nationalregnskabets produktbalancer. Det vil fremover kunne ske med et interval på 5-10 år.