Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Økonomisk Statistik
Anna Andriianets
39 17 30 66

ana@dst.dk

Hent som PDF

Miljøøkonomisk regnskab for Danmark (Afsluttet)

Kombinationen af naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige metoder, antagelser og beregninger i det miljøøkonomiske regnskab gør, at der vil være usikkerheder knyttet til opgørelserne af de fysiske mængder inden for de forskellige områder i det miljøøkonomiske regnskab. Usikkerheden på tallene i miljøregnskabet er forbundet med usikkerheden på de kilder, der anvendes. Den begrebsmæssigt konsistente - og over tid ensartede - bearbejdning af kilderne bidrager dog til en reduktion af usikkerheden.

Bemærk, at der er for offentliggørelsen 2013 tale om beregning baseret på foreløbige tal for drivhusgasser, som endnu ikke er indberettet til EU/UNFCCC. Der kan læses mere om det på Nationalt Center for Miljø og Energis hjemmeside. link

Der foreligger ingen usikkerhedsberegninger.

Samlet præcision

Pålideligheden af oplysningerne om udslip til luft varierer for de forskellige brancher og emissionstyper. Usikkerheden mht. emissionernes fordeling på brancher afspejler bl.a. usikkerheden i energiforbrugets fordeling på brancher, jf. statistikdokumentationen for energiregnskabet. Hertil kommer, at der er forskel på pålideligheden af de tekniske emissionsfaktorer fra branche til branche og især sikkerheden på de ikke energirelaterede udslip. Oplysning om materialestrømmene i form af vægten af de forskellige materialetyper beror for en del materialetypers vedkommende på omregningsfaktorer fra andre enheder til vægt, hvorfor der er knyttet en hvis usikkerhed til vægtoplysningerne. Branchefordelingen af de miljørelaterede afgifter beror i en vis udstrækning på beregninger og antagelser, og der er en vis usikkerhed forbundet med fordelingen.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Der findes ingen opgørelser af anden usikkerhed.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Der ikke foretaget målinger af kvaliteten, men den anses værende bedst mulig givet de ressourcer der anvendes på opstillingen af regnskabet. De enkelte delregnskaber har et omfamg og en detaljeringsgrad der ligger på niveau med andre lande som fx Holland, Sverige og Norge. Regnskabet opstilles desuden i overensstemmelse med de internationale anbeafilger fra FN og Eurostat m.fl.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Det endelige miljøøkonomiske regnskab foreligger ca. 3 år efter tællingsårets udløb. Foreløbige opgørelser af dele af miljøregnskabet bliver offentliggjort et til to år efter tællingsåret afhængigt af området.