Indhold
Kontaktinfo
Nationalregnskab, Økonomisk StatistikAnna Andriianets
24 83 51 49
Hent som PDF
Det miljøøkonomiske regnskab indeholder oplysninger om a) Materialestrømme i form af vægten af dansk ressourceudvinding, samt import og eksport af varer, b) Udslip til luft af forskellige stoffer (CO2, N2O, CH4, PFC, HFC, SF6, NOx, NMVOC, CO, PM10, PM2.5, SO2, NH3) c) Offentlige miljøindtægter - og udgifter samt d) Miljørelaterede skatter mv.
Opbygningen af miljøregnskabet gør, at oplysningerne umiddelbart kan bruges til analyser af sammenhængen mellem økonomiske aktiviteter beskrevet i nationalregnskabet og de miljørelaterede forhold.
Indholdsbeskrivelse
Emissionsregnskabet viser udslip af de luftforurenende stoffer, der er forårsaget af virksomhedernes og husholdningernes energiforbrug samt udslip, der stammer fra aktiviteter, der ikke relaterer sig til energianvendelse. Regnskabet kan anvendes i analyser af klima- og miljøøkonomiske spørgsmål, herunder årsagerne til udviklingen i udslip af drivhusgasser og andre luftforurenende stoffer.
Regnskaber for vare- og materialestrømme beskriver økonomiens afhængighed af varer og materialer. Regnskaberne giver et fundament til forståelse af de overordnede sammenhænge mellem på det ene side ressourceforbrug og på den anden side generering af affald og andre uønskede restprodukter.
Regnskabet for de offentlige miljøindtægter og -udgifter giver oplysninger om det offentliges miljøbeskyttelse dvs. aktiviteter rettet mod forebyggelse og bekæmpelse af forurening samt overgang til bæredygtige teknologier. Statistikken giver oplysninger om det offentliges miljøudgifter og - indtægter fordelt på sektor, miljødomæner og realøkonomisk art.
Hovedformålet med regnskaber for de miljørelaterede skatter er at give en sammenhængende beskrivelse af, hvor store miljørelaterede skatter de forskellige brancher og husholdningerne mv. er pålagt. Opgørelsen kan anvendes i en række analyser, der relaterer sig til miljøøkonomiske spørgsmål, fx princippet om at forureneren betaler.
Grupperinger og klassifikationer
Dansk Branchekode 2007 (DB07), der er en dansk udgave af de internationale nomenklaturer EU's NACE, Rev. 2 og FN's ISIC, Rev. 4, indeholder en række standardgrupperinger: 127-, 36-, 19- og 10-grupperingen.
Sektordækning
Alle brancher i henhold til Dansk Branchekode 2007 (DB07).
Begreber og definitioner
Luftemission: Fysisk strøm af gasformige stoffer eller partikler fra den nationale økonomi (produktions- eller forbrugsprocesser) til atmosfæren (som en del af miljøsystemet).
Miljørelaterede skatter: En afgift, hvis beskatningsgrundlag er en fysisk enhed (eller en substitut for en fysisk enhed) af noget, som har en dokumenteret, specifikt negativ indvirkning på miljøet og som er identificeret i ENS 95 som en skat.
Materialestrømsregnskab: »Materialestrømsregnskab for økonomien som helhed (EW- MFA)«: konsistente opgørelser over materialeinput i de nationale økonomier, ændringer i materialebeholdninger inden for økonomien og materialeoutput til andre økonomier eller til miljøet.
Enheder
Enheden i nationalregnskabets brancher er principielt den lokale faglige enhed, arbejdsstedet, som er den mindste enhed, der kan opstilles en produktionskonto for.
Population
Alle enheder der udøver dansk økonomisk aktivitet.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
- Materialestrømme offentliggøres for tidsperioden 1993-2013.
- Udslip til luft offentliggøres for perioden 1990-2013.
- De offentlige miljøindtægter - og udgifter offentliggøres for perioden 2007-2013.
- Miljørelaterede skatter mv. dækker perioden 1995-2014.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Materialestrømme opgøres i tons. Udslip til luft opgøres i tons, med undtagelsen af CO2, som opgøres i 1000 tons. De offentlige miljøindtægter - og udgifter måles i 1.000 kr og miljørelaterede skatter mv. opgøres i mio. kr.
Referencetid
01-01-2013 - 31-12-2013
Hyppighed
Årligt.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 691/2011 om europæiske miljøøkonomiske regnskaber.
Indberetningsbyrde
Den direkte respondentbyrde er nul, idet alle oplysninger er baseret på eksisterende statistikker.
Øvrige oplysninger
Andre relevante publikationer: Danmarks Statistik (2009). Greenhouse Gas Emissions from the Danish Economy. Temapublikation 2009:3.