Indhold
Kontaktinfo
Arbejde og IndkomstCarsten Bo Nielsen
23 74 60 17
Hent som PDF
Statistikken over kontanthjælpsydelser offentliggøres kvartalsvist med månedlige opgørelser af ydelserne Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Løntilskud vedr. kontant- og uddannelseshjælp, Kontant- og uddannelseshjælp under forrevalidering, Integrationsydelse, Revalideringsydelse, Kontantydelse, Arbejdsmarkedsydelse og Særlig uddannelsesydelse opgjort i berørte personer (faktiske og sæsonkorrigerede), helårsmodtagere og udbetalte beløb i 1.000 kr. for personer der er fyldt 16 år. Statistikken opdeles på alder, kommune, køn, landsdel og visitation. Desuden offentliggøres der en særskilt årlig opgørelse af kontanthjælpsydelser, der ydermere kan fordeles efter familietype, herkomst og national oprindelse. Derudover indeholder den årlige opgørelse nogle ekstra ydelser i form af 'Hjælp i særlige tilfælde".
Indholdsbeskrivelse
Statistikken over kontanthjælpsydelser kan fordeles på ni grupper af ydelsestyper og én total. Totalen hedder Ydelser i alt og indeholder en sum af alle kontanthjælpsydelserne. Da en person kan have modtaget flere forskellige ydelser i løbet af den samme måned, er totalen renset for dubletter på person-niveau.
Statistikken indeholder følgende ni grupper af ydelsestyper: Kontanthjælp i alt (aktiverede og ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere), Uddannelseshjælp i alt, Løntilskud vedr. kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere m. fl. i alt, Kontant- og uddannelseshjælp under forrevalidering i alt, Kontanthjælp og integrationsydelse til udlændinge m.fl. i alt, Revalideringsydelse i alt, Kontantydelse i alt, Arbejdsmarkedsydelse i alt, Særlig uddannelsesydelse i alt og Særlig støtte til høje boligudgifter. I statistikken er det også muligt at få en mere detaljeret opgørelse på de specifikke kontokoder.
Antallet af modtagere blev til og med 4. kvartal 1993 opgjort i antal familier, men er derefter opgjort i antal personer. Til at begynde med foregik indberetningen af antallet af modtagere udelukkende via skemaer, men i dag foregår indberetningen kun elektronisk. Tidligere via udtræk fra Kommunedata eller via indsendelse af diskette. Fra 2007 bygger statistikken på personindberetninger fra KMD-Aktiv og det tilsvarende system i Herning Kommune. I 2014 blev statistikken revideret tilbage i tid til og med januar 2007. Revisionen betød bl.a., at der i statistikken også er inkluderet oplysninger fra Register for Arbejdsmarkedet (RAM) om den midlertidige ydelse arbejdsmarkedsydelse. Arbejdsmarkedsydelsen blev indført med virkning fra januar 2014. Pr. januar 2016 skete der endnu en revision af statistikken. Dette skyldes nye regler for den model som beskriver hvordan staten, skal refundere kommunernes udgifter på beskæftigelsesområdet. Ved offentliggørelsen af 4. kvt. 2018 indeholder statistikken også sæsonkorrigerede tal. Fra og med september 2020 overgår flere og flere kommuner fra indberetnings-systemet KMD Aktiv til KY (Kommunernes Ydelsessystem). Ved udgangen af 2021 var samtlige landets kommuner være overgået til at anvende KY.
Se mere om sammenlignelighed og regelændringer på området i afsnittet om Sammenlignelighed over tid.
Særlige forhold: Fra og med april 2018 er kontanthjælps-statistikken opgjort ekskl. 'Særlig støtte til høje boligudgifter'.
Grupperinger og klassifikationer
Modtagere af kontanthjælpsydelser grupperes efter Eurostats geografiske administrative inddeling NUTS (Nomenclature Units Territoriale Statistique). Derudover grupperes statistikken efter alder, køn, visitation og ydelsestype. Den årlige opgørelse af kontanthjælpsydelser opgøres desuden på familietype, herkomst og national oprindelse.
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Berørte personer: En person der har modtaget en kontanthjælpsydelse. Hvis den udbetalte ydelse er relativt lav frasorteres personen jf. følgende regel. Den udbetalte ydelse skal være større end 1/31 af det laveste beløb af enten: gennemsnittet for den pågældende ydelsestype eller medianen for den pågældende ydelsestype.
Familietype: Klik her for mere information om familietyper.
Helårsmodtager: Antallet af helårsmodtagere er opgjort efter antallet af dage en person har modtaget en kontanthjælpsydelse i løbet af året. En person som har modtaget en kontanthjælpsydelse halvdelen af året vil således svarer til 0,5 helårsmodtager.
Herkomst: Herkomst har tre kategorier: indvandrer, efterkommere og dansk oprindelse. Indvandrere er født i udlandet, og ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark. Efterkommere er født i Danmark, og ingen af forældrene er både dansk statsborger og født i Danmark. Resten af befolkningen har dansk oprindelse.
National oprindelse: National oprindelse bestemmes ud fra en persons oprindelsesland. Klik her for mere information om oprindelsesland.
Udbetalt beløb: Det udbetalte beløb, som er registreret på den ydelsesmodtagende person. De udbetalte beløb fordeles efter kommunernes autoriserede kontoplan. Kontoplanen administreres af Social- og Indenrigsministeriet. Hver person kan godt have modtaget penge fra forskellige konti i referenceperioden.
Visitationskategori: Visitationskategorien angiver hvorledes jobcentrene har vurderet ydelsesmodtagerne ift. arbejdsmarked. Med kontanthjælpsreformen i januar 2014 er et nyt visitationssystem implementeret, som afløser det daværende matchkategorisystem. Kontanthjælpsmodtagere under 30 år uden en kompetencegivende uddannelse kan fra januar 2014 modtage uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp. Modtagere af uddannelseshjælp skal visiteres efter om de er åbenlyst uddannelsesparate, uddannelsesparate eller aktivitetsparate. Personer som er visiteret som åbenlyst uddannelsesparat er underlagt rådighedskriterier i forhold til arbejdsmarkedet, som bl.a. betyder at de indgår i den registerbaserede ledighedsstatistik. De øvrige kontanthjælpsmodtagere visiteres efter om de skønnes jobparate eller aktivitetsparate. Heraf indgår de jobparate kontanthjælpsmodtagere i den registerbaserede ledighedsstatistik. Personer som modtager revalideringsydelse visiteres efter et andet system og optræder derfor i statistikken som uoplyst. Personer på arbejdsmarkedsydelse og særlig uddannelses ydelse skal pr. definition stå til rådighed for arbejdsmarkedet og er derfor jobparate. De nye visitationskategorier er så godt som muligt ført tilbage til 2007 på baggrund af personernes tidligere matchkategorisering.
Enheder
Berørte personer (faktiske og sæsonkorrigerede) og udbetalte beløb i 1.000 kr. Den årlige statistik opgøres også på helårsmodtagere.
Population
Modtagere af kontanthjælp og lignende ydelser ifølge de administrative registre.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
I tidsperioden fra januar 2007 og frem er statistikken opgjort på grupper af ydelsestyper. Den mere detaljerede opgørelse af kontanthjælpsydelser på kontokoder, kan findes i den senest reviderede kontanthjælpsstatistik fra januar 2016 og frem. Detaljerede opgørelser fra før 2016 kan findes i arkiverede matricer. En detaljeret årlig opgørelse fra 2007 til 2015 kan findes i den arkiverede matrice KY025. Mens KY05 indeholder månedlige opgørelser i perioden 2014 – 2015, og KONT1 og KONT2 indeholder månedlige opgørelser i perioden 2007 - 2013. Matricerne er ikke direkte sammenlignelige pga. store forskelle i kontanthjælpsydelserne på detaljeret niveau.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Berørte personer (faktiske og sæsonkorrigerede) og udbetalte beløb i 1.000 kr. Den årlige statistik opgøres også på helårsmodtagere.
Referencetid
Referencetid i den årlige statistik dækker samtlige måneder indenfor det givne kalenderår. Referencetid i den kvartalsvise statistik dækker den enkelte kalendermåned som ydelsen er registreret indenfor.
Hyppighed
Statistikken offentliggøres årligt og kvartalsvist fordelt på måneder.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Lov om Danmarks Statistik § 6
Indberetningsbyrde
Statistikken er registerbaseret. Derfor er der ikke nogen indberetningsbyrde for de personer der indgår i statistikken.
Øvrige oplysninger
Under COVID-19-nedlukningen af Danmark (foråret-2020) og Ukraine-kriges start (forår/sommer 2022) steg antallet af personer på kontanthjælpsydelser kortvarigt, men helt generelt har der været en tydelig faldende tendens siden januar 2016.