Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Arbejde og Indkomst, Personstatistik
Uwe Pedersen
39 17 34 24

uwp@dst.dk

Hent som PDF

Internationale arbejdsomkostningsindeks (Afsluttet)

Statistikken er en løbende kvartalsvis offentliggørelse af internationale tal for udviklingen i arbejdsomkostningerne. Tallene indenfor EU er baserede på EU-harmoniserede offentliggørelser. Tallene er ikke fuldt sammenlignelige med de nationale danske lønindeks, der også offentliggøres kvartalsvist. Statistikken over udviklingen i de internationale arbejdsomkostninger formidles i Danmarks Statistik udelukkende via en kvartalsvis udgivelse af Nyt fra Danmarks Statistik, hvor datagrundlaget hentes fra Eurostats statistikdatabase samt fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics BLS.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken viser udviklingen på årsbasis i de samlede arbejdsomkostninger pr. time i private virksomheder fordelt på de 28 EU-medlemslande og USA. Arbejdsomkostningsbegrebet er de samlede omkostninger, der er forbundet med at have ansatte i produktionen, dvs. både direkte løn- og øvrige arbejdsomkostninger. De samlede arbejdsomkostninger sættes i princippet i forhold til de præsterede timer.

Grupperinger og klassifikationer

Statistikken offentliggøres fordelt på de enkelte lande, dvs. 27 EU-medlemslande og USA.

Sektordækning

Statistikken formidles som meget groft sagt dækkende "den private sektor". I praksis afgrænses denne som Eurostats aggregat for "Business economy" og for BLS' "Private Industry workers".

Begreber og definitioner

Direkte løn: Direkte løn til de ansatte.

Samlede arbejdsomkostniger: Summen af direkte løn og øvrige arbejdsomkostninger.

Samlede arbejdsomkostninger pr. præsteret time: Samlede arbejdsomkostninger sat i forhold til det samlede antal præsterede timer.

Samlede præsterede timer: Med samlede præsterede timer menes den samlede tid lønmodtageren rent faktisk har været på arbejde.

Øvrige arbejdsomkostninger: Øvrige arbejdsomkostninger omfatter især socialforsikringsbidrag (fx arbejdsgivers andel af pensionsbidrag, fratrædelsesgodtgørelser mv.) samt skatter og afgifter netto, altså fratrukket diverse refusioner.

Enheder

Statistikken dækker ansatte på virksomheder og arbejdssteder inden for Eurostats definition af brancheområdet " Business Economy", svarende til brancherne B til N iflg. NACE Rev. 2.

Population

Ansatte på virksomheder i den private sektor i de 27 EU-medlemslande samt USA. I praksis omfattes virksomheder i Eurostats definition af brancheområdet "Business Economy" for EU og brancheaggregatet "Private Industry Workers" for USA.

Geografisk dækning

Samtlige EU-medlemslande og USA.

Tidsperiode

Statistikken har af Danmarks Statistik været offentliggjort siden 2003. Hos Eurostat foreligger oplysninger tilbage til 1996, og BLS har statistik tilbage til 2001.

Basisperiode

For EU-landene er basisperioden i indeksene 2016.

Måleenhed

Måleenheden i statistikken er procent.

Referencetid

Referencetiden er et kvartal.

Hyppighed

Statistikken udkommer kvartalsvist.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Der er ikke noget egentligt lovgrundlag for at Danmarks Statistik skal offentliggøre statistikken over udviklingen i de internationale arbejdsomkostninger, idet der er tale om en ren videreformidling af allerede offentliggjorte tal fra Eurostat og BLS. Imidlertid er det lovpligtigt for EU-medlemslandene at opgøre og indberette oplysningerne til Eurostat, herunder altså også for Danmark. Lovgrundlaget for udarbejdelsen af arbejdsomkostningsindeksene udgøres af EU-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 450/2003 af 27. februar 2003 om lønomkostningsindekset.

Indberetningsbyrde

Da oplysningerne indsamles direkte fra Eurostats og BLSs hjemmeside, er der ingen direkte indberetningsbyrde.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan fås under linket Løn- og arbejdsomkostninger eller ved henvendelse til Danmarks Statistik.