Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse
Iben Birgitte Pedersen
23 60 37 11

IPE@dst.dk

Hent som PDF

Frihedsberøvelser

Statistikkens data stammer fra oplysninger om frihedsberøvelser fra det Centrale Kriminalregister. Udtrækket foretages ca. 1. februar efter det aktuelle år. Der vil være et antal frihedsberøvelser, der er påbegyndt/afsluttet i det pågældende år, som endnu ikke er registreret på dette tidspunkt. Det betyder, at antallet af frihedsberøvelser må antages at være undervurderet.

Samlet præcision

Pålideligheden af statistikken om frihedsberøvelser vurderes som god. Data vedrørende de påbegyndte/afsluttede frihedsberøvelser hidrører fra ét administrativt register og Danmarks Statistik modtager ét samlet registerudtræk med samtlige frihedsberøvelser i Danmark.

Statistikken omfatter alle frihedsberøvelser, der er registreret i Rigspolitiets Centrale Kriminalregister på det tidspunkt, hvor udtrækket til Danmarks Statistik foretages, ca. 1. februar efter det aktuelle kalenderår. Der vil være et antal frihedsberøvelser der er påbegyndt/afsluttet i det pågældende kalenderår, men endnu ikke registreret på udtrækstidspunktet. Det betyder, at antallet af frihedsberøvelser må antages at være undervurderet. Omfanget heraf kendes ikke præcist, men det vurderes at være begrænset og af samme størrelse fra år til år.

Stikprøveusikkerhed

Statistikken er en totalopgørelse baseret på administrative registeroplysninger. Der er derfor ingen stikprøveusikkerhed.

Anden usikkerhed

Statistikken omfatter alle frihedsberøvelser, der er registreret i Rigspolitiets Centrale Kriminalregister på det tidspunkt, hvor udtrækket til Danmarks Statistik foretages, ca. 1. februar efter det aktuelle kalenderår. Der vil være et antal frihedsberøvelser, der er påbegyndt/afsluttet i det pågældende kalenderår, men endnu ikke registreret på udtrækstidspunktet. Det betyder, at antallet af frihedsberøvelser må antages at være undervurderet. Omfanget heraf kendes ikke præcist, men det vurderes at være begrænset og af samme størrelse fra år til år.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Data vedrørende frihedsberøvelser hidrører fra ét administrativt register og Danmarks Statistik modtager ét samlet registerudtræk med samtlige frihedsberøvelser i Danmark. Statistikken omfatter alle frihedsberøvelser, der er registreret i Rigspolitiets Centrale Kriminalregister på det tidspunkt, hvor udtrækket til Danmarks Statistik foretages, ca. 1. februar efter det aktuelle kalenderår. Der vil være et antal frihedsberøvelser, der er påbegyndt/afsluttet i det pågældende kalenderår, men endnu ikke registreret på udtrækstidspunktet. Det betyder, at antallet af frihedsberøvelser må antages at være undervurderet. Omfanget heraf kendes ikke præcist, men det vurderes at være begrænset og af samme størrelse fra år til år.

Ved vurdering af udviklingen i antallet af frihedsberøvelser for overtrædelse af færdselsloven og andre særlove som ordensbekendtgørelsen og lov om euforiserende stoffer skal det tages i betragtning, at politiets aktivitet i form af fx hastighedskontroller eller indsatser i nattelivet i sig selv kan påvirke omfanget af frihedsberøvelser. En stigning i antallet af frihedsberøvelser på disse områder behøver derfor ikke være udtryk for et stigende antal lovovertrædere, men at en større del af dem konstateres og medfører frihedsberøvelse.

Der er ingen stikprøveusikkerhed, da det er en totaltælling.

Statistikken offentliggøres kun som endelige tal, der ikke senere revideres.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der offentliggøres kun endelige tal, der ikke senere revideres.