Gå til sidens indhold

Statistisk behandling

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Økonomisk Statistik
Leif Hoffmann
39 17 34 96

lhf@dst.dk

Hent som PDF

Emissionsregnskab

Emissionsregnskab opstilles ved at tage udgangspunkt i energiregnskabet for de emissioner, der er forårsaget af energiforbrug og branche- og energivarespecifikke emissionskoefficienter. Der tilføjes derefter oplysninger om ikke-energirelaterede udledninger. Datavalidering foretages først i de enkelte primærstatistikker. Data beregnes, fordeles og afstemmes i processen af udarbejdelsen af statistik og afslutningsvis sker der den endelige datavalidering af kilderne i forhold til hinanden.

Beregningen af klimaaftrykket kobler de danske input-output tabeller med EXIOBASEs database og vha. af disse beregnes i første omgang de drivhusgas-emissioner, som det danske forbrug giver anledning til i Danmark. Dernæst beregnes ved hjælp af multiplikatorer fra EXIOBASE, hvor store emissioner importen af varer og tjenester til dansk forbrug (direkte og indirekte) giver anledning til i resten af verden. Disse multiplikatorer fortæller, hvor store emissioner importen forårsager i verden, fordelt på brancher og lande.

Kilder

Opstillingen af regnskabet for udledninger til luft foretages ved at tage udgangspunkt i energiregnskabet for Danmark samt branche- og energivarespecifikke emissionskoefficienter. Emissionskoefficienterne der anvendes i beregninger stammer fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Emissionskoefficienter er for dansk opererede skibe i udlandet suppleret med oplysninger om specifikt fuelolieforbrug og emission af SO2. Der suppleres desuden med oplysninger fra DCE om ikke-energirelaterede udledninger. Regnskabet er endvidere suppleret med oplysninger om arealanvendelse og skovbrug (LULUCF) som rapporteret til UNFCCC af DCE.

Opgørelsen af klimaaftrykket tager udgangspunkt i de danske input-output tabeller, tal for Danmarks import fordelt på både brancher og lande, emissionsregnskabet og databasen EXIOBASE. Opgørelsen af klimaaftrykket er baseret på den monetære udgave af EXIOBASE, version 3.8.2.

Indsamlingshyppighed

Årligt.

Indsamlingsmetode

Til emissionsregnskabet indsamles data fra forskellige interne kilder bl.a. Energiregnskab og eksterne kilder (DCE's indberetning til UNFCCC og UNECE) ved at trække informationer fra databaser, Excel-ark, og trykte publikationer. Disse kilder suppleres med grønne regnskaber for udvalgte virksomheder.

Til klimaaftryksberegningerne indsamles data fra de danske input-output tabeller, tal for Danmarks import fordelt på både brancher og lande, emissionsregnskabet og databasen EXIOBASE.

Datavalidering

Først foregår der en grundig datavalidering i de enkelte primærstatistikker. Dernæst sker der ved udarbejdelsen af regnskabet for udledninger til luft en indledende datavalidering i forbindelse med behandlingen af data til input. Data beregnes, fordeles og afstemmes i processen af udarbejdelsen af statistik og afslutningsvis sker der den endelige datavalidering af kilderne i forhold til hinanden.

Databehandling

Emissionsregnskabet opstilles ved at følge Energi Først princippet, som tager udgangspunkt i det danske energiregnskab og branche- og energivarerspecifikke emissionskoefficienter. Emissionskoefficienter er for dansk opererede skibe i udlandet er suppleret med oplysninger om specifikt fuelolieforbrug og emission af SO2. Regnskabet suppleres yderligere med ikke-energi relaterede udledninger fra landbrug og industriprocesser. Der sikres at Emissionsregnskabet er konsistent med de officielle emissionsopgørelser indberettet til United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) og United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) for at sikrer sammenlignelighed mellem de officielle statistikker.

Danmarks Statistiks model til beregningen af klimaaftrykket kobler de danske input-output tabeller med EXIOBASEs database. Ved hjælp af danske input-output tabeller og danske emissionsdata beregnes i første omgang de drivhusgas-emissioner, som det danske forbrug giver anledning til. Dernæst lægges importen af forbrugsvarer sammen med den import af råvarer mv., som danske virksomheder har brug for til at producere varer til de danske forbrugere. Endelig beregnes det ved hjælp af multiplikatorer fra EXIOBASE, hvor store emissioner produktionen af denne import giver anledning til i resten af verden. Disse multiplikatorer fortæller, hvor store emissioner importen forårsager i verden, fordelt på brancher og lande.

Korrektion

Ikke relevant for denne statistik.