Flere slagtninger af svin i Danmark
Animalsk produktion (kvt.) 3. kvt. 2020
Slagtningerne af svin steg med 10,1 pct. til 4,7 mio. svin i tredje kvartal 2020 sammenlignet med tredje kvartal 2019, mens antallet af eksporterede levende svin (smågrise) faldt med 3,3 pct. til 3,6 mio. svin. Den totale produktion af svin i tredje kvartal blev 8,3 mio. svin, hvilket kun er overgået af fjerde kvartal 2018. Dog er situationen atypisk lige nu ude i staldene, da de faldende priser på svin og dermed også smågrise til eksport betyder, at der er flere svin, som bliver i Danmark. Ligeledes har slagterierne kapacitetsproblemer pga. COVID-19 hos slagteriarbejderne, som også medvirker til, at der står flere svin i staldene.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani51.Flere svin i de danske stalde
Den seneste svinetælling 1. oktober 2020 viste en stigning i antallet af svin i Danmark på 6,1 pct. i forhold til 1. oktober 2019 (www.statistikbanken.dk/svin). Antallet af søer steg med 3,0 pct., hvilket indiker en større produktion af svin i kommende perioder. I tællingen steg antallet af slagtesvin med 9,8 pct., hvilket skyldes flere overgående svin (udskudte slagtninger pga. kapacitetsproblemer på slagterierne), men der var også en stigning i smågrise, som enten skal eksporteres eller fedes op og slagtes herhjemme. Dog er afsætningen af smågrise til Tyskland vigende, hvilket forventes at resultere i både flere svin til opfedning i Danmark samt lavere priser (se Jordbrugets prisforhold 3. kvt. 2020).
Stigning i den animalske produktion
Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion steg 6,3 pct. i tredje kvartal 2020 i forhold til samme kvartal i 2019. Det skyldes, en større produktion af svin og kvæg samt mælk og æg i Danmark, mens produktionen af fjerkræ faldt.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2019 |
2020 |
Ændring |
|||
|
|
3. kvt. |
Jul. |
Aug. |
Sept. |
3. kvt. |
- 3. kvt. 2020 |
|
promille |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
102,0 |
111,5 |
100,6 |
112,4 |
108,5 |
6,3 |
Kvæg |
46 |
103,9 |
101,1 |
104,9 |
123,6 |
109,8 |
5,8 |
Svin |
308 |
97,3 |
112,8 |
94,9 |
115,8 |
107,8 |
10,8 |
Fjerkræ |
26 |
112,8 |
… |
… |
… |
110,3 |
-2,2 |
Mælk2 |
195 |
107,2 |
111,9 |
109,3 |
103,8 |
108,4 |
1,1 |
Æg |
10 |
118,2 |
… |
… |
… |
122,0 |
3,2 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Flere slagtninger af svin og kvæg samt mere mælk
I tredje kvartal 2020 steg slagtningerne af svin og kvæg med hhv. 10,1 pct. og 1,8 pct., mens slagtningerne af fjerkræ faldt 1,5 pct. i forhold til tredje kvartal 2019. Eksporten af levende svin og kvæg faldt med hhv. 3,3 pct. og 5,8 pct. De fleste dyr, der bliver eksporteret, er til opfedning og slagtning i modtagerlandet.
Produktionen af mælk steg med 1,1 pct. i tredje kvartal 2020 i forhold til tredje kvartal 2019 og er nu på 1.449 mio. kg mælk, hvoraf 180 mio. kg er økologisk mælk.
Produktionen af æg steg i tredje kvartal 2020 med 3,2 pct. i forhold til tredje kvartal 2019. Stigen skyldes primært større produktionen af skrabeæg.
Animalsk produktion
|
2019 |
2020 |
|
Ændring |
|||
|
3. kvt. |
Juli |
Aug. |
Sept. |
3. kvt. |
|
- 3. kvt. 2020 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
127,1 |
38,4 |
44,1 |
46,0 |
128,5 |
|
1,0 |
Slagtninger1 |
114,8 |
34,2 |
40,3 |
42,2 |
116,8 |
|
1,8 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
12,4 |
4,2 |
3,8 |
3,7 |
11,6 |
|
-5,8 |
Heraf kalve |
11,6 |
4,0 |
3,6 |
3,4 |
10,9 |
|
-6,4 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
33,6 |
10,0 |
11,8 |
12,4 |
34,3 |
|
2,0 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
7989,8 |
2852,4 |
2566,4 |
2879,1 |
8297,9 |
|
3,9 |
Slagtninger1 |
4244,1 |
1659,8 |
1323,0 |
1691,9 |
4674,7 |
|
10,1 |
Eksport af levende svin |
3745,7 |
1192,6 |
1243,4 |
1187,2 |
3623,2 |
|
-3,3 |
Heraf smågrise |
3684,1 |
1192,2 |
1228,2 |
1163,6 |
3584,0 |
|
-2,7 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
469,7 |
183,0 |
153,0 |
188,7 |
524,8 |
|
11,7 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
26610,0 |
… |
… |
… |
26220,5 |
|
-1,5 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1433,6 |
498,6 |
487,3 |
463,3 |
1449,4 |
|
1,1 |
Heraf økologisk |
173,6 |
60,9 |
60,4 |
58,4 |
179,7 |
|
3,5 |
Æg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion3 |
20,7 |
… |
… |
… |
21,4 |
|
3,2 |
Buræg |
3,5 |
… |
… |
… |
3,2 |
|
-10,5 |
Æg fra fritgående høns |
1,5 |
… |
… |
… |
1,4 |
|
-8,4 |
Skrabeæg |
8,0 |
… |
… |
… |
9,0 |
|
13,1 |
Økologiske æg |
5,7 |
… |
… |
… |
5,8 |
|
2,3 |
1Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
18. november 2020 - Nr. 425
Hent som PDF
Næste udgivelse: 23. februar 2021
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter