Økologisk oksekød stammer overvejende fra køer
Animalsk produktion (kvt.) 4. kvt. 2019
I alt blev der slagtet 464.000 kvæg i 2019, hvoraf 5,0 pct. var registeret som økologisk. Når der slagtes økologisk kvæg, er køer dominerende med godt to tredjedele af slagtningerne. Resten af slagtningerne er kvier, stude og tyrekalve, hvor stude udgør en relativ stor andel. Når der ses på de konventionelle slagtninger, udgør køerne 35 pct. og studene blot under 1 pct. Den lavere andel økologiske slagtninger af handyr skyldes, at en del spædkalve sælges fra de økologiske mælkebedrifter til opdræt hos konventionelle slagtekalveproducenter.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani41.Mindre animalsk produktion
Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion faldt 4,1 pct. i fjerde kvartal 2019 i forhold til samme kvartal i 2018. Dette skyldes, at der slagtes færre svin i Danmark - og at mælkeproduktionen faldt.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2018 |
2019 |
Ændring |
|||
|
|
4. kvt. |
Okt. |
Nov. |
Dec. |
4. kvt. |
- 4. kvt. 2019 |
|
promille |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
104,7 |
102,4 |
103,9 |
99,5 |
100,4 |
-4,1 |
Kvæg |
46 |
113,9 |
126,9 |
115,6 |
99,8 |
114,1 |
0,2 |
Svin |
308 |
103,4 |
98,2 |
104,6 |
95,6 |
99,5 |
-3,8 |
Fjerkræ |
26 |
98,5 |
… |
… |
… |
106,6 |
8,3 |
Mælk2 |
195 |
104,2 |
103,4 |
99,9 |
105,9 |
103,1 |
-1,1 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Færre slagtninger og større eksport af levende dyr
Slagtningerne af kvæg faldt 5,4 pct. i fjerde kvartal 2019 i forhold til fjerde kvartal 2018, mens eksporten af levende kvæg steg 32,4 pct., som primært omfatter kalve til opfedning i modtagerlandet. Samlet set faldt produktionen af okse- og kalvekød 2,4 pct.). Slagtningerne af svin faldt 9,6 pct. i fjerde kvartal, mens eksporten steg 0,1 pct. Den totale produktion af svinekød faldt 4,2 pct. Det skyldes, at eksport af levende dyr primært er smågrise til opfedning til slagtning i udlandet. Slagtningerne af fjerkræ er uændret.
Animalsk produktion
|
2018 |
2019 |
|
Ændring |
|||
|
4. kvt. |
Okt. |
Nov. |
Dec. |
4. kvt. |
|
- 4. kvt. 2019 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
137,8 |
50,5 |
46,2 |
37,5 |
134,1 |
|
-2,6 |
Slagtninger1 |
127,7 |
45,5 |
41,6 |
33,6 |
120,7 |
|
-5,4 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
10,1 |
5,0 |
4,5 |
3,9 |
13,4 |
|
32,4 |
Heraf kalve |
9,1 |
4,6 |
4,1 |
3,6 |
12,3 |
|
34,9 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
36,5 |
13,4 |
12,3 |
9,9 |
35,7 |
|
-2,4 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
8387,9 |
2690,7 |
2756,6 |
2488,8 |
7936,0 |
|
-5,4 |
Slagtninger1 |
4750,5 |
1380,4 |
1529,6 |
1385,6 |
4295,7 |
|
-9,6 |
Eksport af levende svin |
3637,4 |
1310,2 |
1227,0 |
1103,2 |
3640,4 |
|
0,1 |
Heraf smågrise |
3570,6 |
1290,4 |
1204,5 |
1083,5 |
3578,4 |
|
0,2 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
501,1 |
157,2 |
169,3 |
153,4 |
479,9 |
|
-4,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
26101,7 |
… |
… |
… |
26108,5 |
|
0,0 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1394,9 |
461,4 |
446,0 |
472,2 |
1379,5 |
|
-1,1 |
Heraf økologisk |
173,9 |
59,3 |
58,6 |
55,7 |
172,8 |
|
-0,6 |
1Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
19. februar 2020 - Nr. 59
Hent som PDF
Næste udgivelse: 20. maj 2020
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter