OPRANDEL
Navn
OPRANDELBeskrivende navn
OpregningsandelGyldighed
Gyldig fra: 01-01-1997Gyldig til: Gælder stadig
Databrud
Inden for variabel: NejPå tværs af variable: Nej
Kvalitetssikring foretaget af
Danmarks Statistik: JaEksterne bedømmere udpeget af KOR: Ja
Generel beskrivelse
Den andel af den samlede målpopulation, som det enkelte ansættelsesforhold repræsentererDetaljeret beskrivelse
I den private lønstatistik er nogle af de indberetninger, der er modtaget fra virksomhederne, af kvalitetsmæssige årsager eller grundet manglende indberetning ikke med i statistikken. På grund af bortfaldet og de manglende indberetninger tildeles hvert ansættelsesforhold en opregningsandel som sammen med antallet af præsterede timer (TIMPRAE) bruges som vægtgrundlag i statistikken.VÆGT=OPRANDEL*TIMPRAE
Opregningsandelen bliver beregnet ved, at virksomhederne grupperes efter branche og størrelse, på baggrund af oplysninger fra det erhvervsstatistiske register. Opregningsandelen er det relative størrelsesforhold mellem antallet af ansættelsesforhold omregnet til fuldtidsbeskægftigede fra erhvervsregisteret og antallet af ansættelsesforhold omregnet til fuldtidsbeskæftigede i lønstatistikkens register.
Hvis eksempelvis der i alt findes 10.000 ansættelsesforhold omregnet til fuldtidsbeskæftigede i erhvervsregisteret i en bestemt branche inden for en bestemt størrelsesgruppe, og i samme gruppe i lønstatistikkens slutregister findes 9.000 ansættelsesforhold omregnet til fuldtidsbeskæftigede, tildeles hvert ansættelsesforhold i lønstatistikkens slutregister en opregningsandel på 1,11 (10.000/9.000).
Da problematikken ikke er relevant i de statslige, kommunale og regionale dele af lønstatistikken, er opregningsandelen i disse sektorer lige med 1, hvor kun de præsterede timer anvendes som vægtgrundlag.
Før 2001 eksisterede variablen OPRANDEL ikke for den statslige- og kommunale sektor (sektor=2 og sektor=3).