PERSBRC
Navn
PERSBRCBeskrivende navn
Personlig brancheGyldighed
Gyldig fra: 01-01-1980Gyldig til: Gælder stadig
Databrud
Inden for variabel: JaPå tværs af variable: Nej
Kvalitetssikring foretaget af
Danmarks Statistik: JaEksterne bedømmere udpeget af KOR: Ja
Generel beskrivelse
Personorienteret branchekode.Detaljeret beskrivelse
Den personlige branchekode modtages fra den Registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS). Variablen er defineret for hovedbeskæftigede lønmodtagere, arbejdsgivere, selvstændige og medhjælpende ægtefæller. Branchekoden tildeles forskelligt afhængigt af, hvilken form for arbejdssted den enkelte person er tilknyttet.Branchekoden for ikke-fiktive, dvs. almindelige arbejdssteder tildeles i overensstemmelse med arbejdsstedets branchekode. I disse tilfælde vil branchen for arbejdsstedet (BRANCHE03 fra arbejdsstedsdatasættet IDAS) og den personlige branche (PERSBRC fra ansættelsesdatasættet IDAN) være ens. Det betyder, at variablerne BRANCHE03 og PERSBRC vil indeholde den samme branchekode for det samme arbejdssted - og dermed vil den enkelte person have den samme branche som arbejdsstedet, personen er tilknyttet.
Branchekoden for fiktive arbejdssteder tildeles ikke ud fra arbejdsstedets branchekode, men relaterer sig i stedet til personen.
Dette skyldes, at der inden for det offentlige forekommer tilfælde, hvor den enkelte ansættelse ikke kan knyttes til et arbejdssted pga. et utilstrækkeligt datagrundlag. Det drejers sig specielt om ansatte inden for rengøringsvirksomhed, forsikringsvirksomhed og social- og sundhedsvæsen (dagplejemødre, hjemmesygeplejersker), som tager ud fra deres bopæl eller udfører deres arbejde nær deres bopæl eller på flere forskellige arbejdssteder. Ansættelsesforholdene bliver i disse tilfælde placeret, som om de har arbejdssted på administrationsadressen, dvs. på rådhusene med en branchekode lig generel offentlig administration (751100 -751300). Branchekoden tildeles således efter arbejdsstedets branche. Dette er imidlertid ikke korrekt da de ansatte netop ikke arbejder på rådhuset men på et andet arbejdssted, der blot ikke kan knyttes til ansættelsen.
Personer der passer ind i ovenstående eksempel vil derfor få tildelt en ny branchekode. Det sker på den måde, at for personer beskæftiget i brancherne 751100 -751300 på fiktive arbejdssteder sker der en branchemæssig omplacering på baggrund af disco-koden. Det betyder, at den personlige branchekode i disse tilfælde vil adskille sig fra arbejdsstedets branchekode. Et eksempel herpå kan være en ansættelse som dagplejemor. Personen vil få tildelt en ny branchekode 853205 (dagplejemødre) og flyttes dermed fra intervallet 751100 -751300.
Da fiktive arbejdssteder ikke indgår i arbejdsstedsdatasættet i IDA, vil de ovenfor beskrevne fiktive arbejdssteder med de tilknyttede ansættelser kun forekomme i ansættelsesdatasættet i IDA.
Da fiktive arbejdssteder ikke er indeholdt i arbejdsstedsdatasættet kan branchekodevariablen BRANCHE03 (Branchekode (DB03) for arbejdsstedet)fra IDAS ikke sammenlignes med PERSBRC fra ansættelsesdatasættet IDAN for de fiktive arbejdssteder. Det betyder, at der ikke forekommer to branchekoder, der kan sammenlignes for personer henført til fiktive arbejdssteder.
Der er mange fiktive arbejdssteder i det private, eksempelvis i vikarbranchen og inden for rengøring, men der sker udelukkende en branchemæssig omplacering for personer, som er beskæftiget i brancherne 751100-751300, det vil sige de offentlige brancher. De private fiktive arbejdssteder får tildelt arbejdsstedets branche.
Fra 1980-1992 bestod branchekoden af 111-standardgrupperingen under DB93. Se publikationen DANSK BRANCHEKODE 1993 for værdisæt (standard-grupperingen findes på side 258). Fra 1993 består branchekoden af den 6-cifrede DB93-kode (Dansk branchekode 1993). Der er således et skift i branchenomenklaturen i 1993, hvor branchenomenklaturen skifter fra DSE77 til DB93 rev. 1 og i 1997, hvor der skiftes til DB93 rev. 2. I 2004 skifter branchenomenklaturen til DB03.
Se i øvrigt www.dst.dk/DB03.
Bilag
GrafTabel