Gå til sidens indhold

Samlet nationalregnskab

Nationalregnskabet er centralt i den økonomiske-politiske beslutningsproces, hvor BNP er en af de helt centrale størrelser. Nationalregnskabet offentliggøres i adskillige versioner i løbet af et år. De forskellige versioner af nationalregnskabet har forskellige kildegrundlag. Formålet med nationalregnskabet er at give et billede af samfundsøkonomien inden for rammerne af et sammenhængende sæt af definitioner, klassifikationer og konti, og opgøres efter nationalregnskabsmanualen ESA 2010.

Introduktion

Det samlede nationalregnskab for hele økonomien beskriver produktionen og anvendelsen af den i forsyningsbalancen og konto for varer og tjenester.

Forsyningsbalancen viser tilgangen i form af dansk produktion (BNP) og import og anvendelsen i form af husholdningernes forbrug, det offentlige forbrug, forbrug i NPISH (non-profit organisationer rettet mod husholdninger), faste bruttoinvesteringer, lagerbevægelser og eksport.

Nationalregnskabet for hele økonomien viser desuden gennem hele det konsistente kontosystem, hvorledes den indkomst, der skabes ved produktionen, fordeles og omfordeles og resulterer i opsparing og placering af denne opsparing i enten faste bruttoinvesteringer eller finansielt.

Den kvartalsvise opgørelse baseres på al løbende korttidsstatistik, som beskriver områder indenfor økonomi og beskæftigelse.

Via versionstabellerne er det muligt at se ændringerne fra version til version, opstillet for henholdsvis forsyningsbalancen, den overordnede branchefordeling, husholdningernes forbrug samt sektorregnskaberne.

Hovedtal
Relateret indhold i Samlet nationalregnskab

Fandt du ikke det, du søgte?

Har du brug for hjælp til at finde den rette statistik?
Kontakt vores informationsservice

Har du behov for skræddersyet statistik, hjælp til interviewundersøgelser, eller ønsker du som forsker adgang til mikrodata? Så kan vi hjælpe dig.
Læs mere om vores produkter og ydelser

Tilmeld dig nyheder

Modtag nyheder om de emner, der interesserer dig

Hvad er BNP?

BNP grafik

Se Danmarks BNP. Få forklaringen på, hvad BNP er, og hvad man bruger det til.

Få viden om BNP

Kurser om statistik

Se kurser udbudt af Danmarks Statistik

Har du lyst til at lære mere om statistikken?

Se vores kursusoversigt her

Kontakt

Bo Siemsen