Økologi
Her finder du statistik om fx antallet af økologiske bedrifter i Danmark, om salget af økologisk mælk er steget eller faldet og hvilke økologiske fødevarer vi importerer mest.
Efterspørgslen på økologiske varer stiger ikke bare i Danmark, men også globalt. Udviklingen i den hjemlige økologiske produktion og i det økologiske marked dokumenteres løbende af Danmarks Statistik i forskellige statistikker, som omfatter følgende grupper:
- Det økologiske jordbrugs produktion og regnskaber indeholder oplysninger om antal økologiske bedrifter i Danmark, arealstørrelse, afgrøder, dyr og animalsk produktion. Derudover belyser statistikken de økologiske landbrugs indtjening, regnskaber og økonomi.
- Indenrigshandel med økologiske fødevarer omfatter omsætningen af økologiske føde- og drikkevarer i danske supermarkeder og varehuse, suppleret med salg til restauranter, kantiner mv. (foodservice).
- Import og eksport af økologiske fødevarer beskriver omfanget af udenrigshandelen med økologiske varer fordelt på varer og lande.
Statistikkerne omfatter føde- og drikkevarer. Økologisk tøj, kosmetik og foder til kæledyr er ikke inkluderet (udgør en meget lille procentdel af det samlede økologiske forbrug i husstande). Foder til køer, svin m.m. er inkluderet i tal for import og eksport og indgår indirekte i de økologiske arealer.
Fiskeri
Vildtfangede fisk defineres hverken som økologiske eller konventionelle varer. Produktionen i økologiske dambrug er beskrevet i publikationen Regnskabsstatistik for fiskeri og akvakultur.
Seneste nyt om Økologi
Fald i økologisk detailsalg
25. april 2023
Detailsalget af økologiske fødevarer i 2022 faldt 3 pct. og endte på 15,5 mia. kr. Faldet sker på baggrund af en kraftig vækst frem til 2020.
Tabeller i Statistikbanken om 'Handel med økologiske fødevarer'
Fald i slagtningerne af svin
1. marts 2023
Der blev slagtet 4.267.000 svin i fjerde kvartal 2022, hvilket er 9 pct. færre end i samme kvartal 2021. Det lavere antal slagtninger skyldes en mindre bestand af svin i Danmark. Den 1. januar 2023 var der 11,5 mio. svin.
Tabeller i Statistikbanken om 'Produktion og regnskaber for økologisk landbrug og gartneri'
Mærkbar stigning i eksport af økologiske varer
8. december 2022
Eksporten af økologiske varer steg mærkbart med 17 pct. fra 2,8 mia. kr. i 2020 til 3,3 mia. kr. i 2021, mens importen steg noget mindre, 3 pct., fra 4,9 til 5,0 mia. kr.
Tabeller i Statistikbanken om 'Import og eksport af økologiske fødevarer'
2021 var et godt år for økologiske bedrifter
20. oktober 2022
Driftsresultatet for økologiske bedrifter steg med 0,4 mio. kr. til 1,4 mio. kr. i gennemsnit fra 2020 til 2021. Den procentvise stigning har været størst for bedrifter med malkekvæg, planteavl og svin.
Tabeller i Statistikbanken om 'Produktion og regnskaber for økologisk landbrug og gartneri'
Mange økologiske mejerivarer til foodservice
12. september 2022
Salget af økologiske varer til foodservice (storkøkkener o.l.) adskiller sig tydeligt fra det samlede salg til foodservice, når man ser på varekurvens sammensætning. Fx udgør mejeriprodukter og æg 31 pct.
Tabeller i Statistikbanken om 'Handel med økologiske fødevarer'
COVID-19 gav dyk i salg til økologisk foodservice
10. september 2021
Salget af økologiske føde- og drikkevarer til foodservice faldt 20 pct. fra 2.527 mio. kr. i 2019 til 2.018 mio. kr. i 2020 Det samlede salg af føde- og drikkevarer faldt lidt mere, nemlig 22 pct. til 16,8 mia. kr. i 2020.
Tabeller i Statistikbanken om 'Handel med økologiske fødevarer'
Tidligere Nyt
Kommende Nyt
Økologisk forbrug - hvor kom væksten fra?
12. juni 2017
Det økologiske forbrug er steget markant gennem de seneste år, men stigningen har ikke været lige stor i alle befolkningsgrupper. Denne analyse ser nærmere på forskellene i udviklingen fra 2005 til 2015, og viser også hvorledes sammensætningen af det økologiske forbrug har ændret sig. Analysen undersøger endeligt, hvor stor vægt de forskellige befolkningsgrupper har i det samlede økologiske forbrug.
Profil af den økologiske forbruger
8. februar 2016
Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer i 2004 til 7,7 pct. i 2014. Men hvem er det, som særligt køber økologiske varer? Og er der nogle grupper, som stort set aldrig køber økologisk?
Jordbrugets prisforhold 2021
Jordbrugets prisforhold 2021 handler om det primære jordbrugs priser og udviklingen i priserne. Prisforholdene var volatile i 2021 med markante prisændringer både på indtægts- og omkostningssiden. Selvom vi kun er få måneder inde i 2022, er udviklingen yderligere forstærket med Ruslands invasion af Ukraine, hvilket også har stor betydning for fødevareområdet. Det gør sig bl.a. gældende for korn, hvor både Rusland og Ukraine er blandt de største eksportører til verdensmarkedet.
Økonomien i landbrugets produktionsgrene 2021
Publikationen giver et overblik over landbrugets økonomi fordelt på produktionsgrene som fx hvede, slagtesvin og malkekøer. Resultaterne viser, at 2021 som helhed blev et godt år for især produktionsgrene med planteavl og malkekøer, der gavnede fra stigende priser.
Regnskabsstatistik for jordbrug 2021
Publikationen beskriver økonomien i konventionelt og økologisk landbrug samt gartneri.
Statistikken dækker både heltids- og deltidsbedrifter. Publikationen gennemgår jordbrugserhvervet fordelt efter produktionsområde, bl.a. kvæg, svin, fjerkræ, planteavl og gartneri.
Regnskabsstatistik for fiskeri og akvakultur 2018
Publikationen samler regnskabsresultater for fiskerivirksomheder og akvakultur, som dækker over havbrug, dambrug og andre anlæg med opdræt af fisk eller skaldyr.
Statistikken bygger for fiskeriet på indberetninger fra 275 virksomheder ud af en samlet population på 526 virksomheder med en omsætning på over 270.000 kr. og for akvakultur på indberetninger fra 115ud af 206 aktive anlæg.