Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Annesofie Thorup Olesen
AFT

aft@dst.dk

Hent som PDF

Udsatte børn og unge (Afsluttet)

Forskelle i kommunernes sagssystemer betyder, at kommunerne ikke registrerer oplysninger om udsatte børn og unge helt ensartet og systematisk. Så hvad der i en kommune konteres på en paragraf - vil måske i en anden kommune blive registreret under en helt anden paragraf. Det vides ikke, hvor stor denne fejlkilde er eller hvor meget det påvirker statistikkens præcision. Ungepålæg (§57b) og Forældrepålæg(§57a) er underestimeret, da disse ikke indberettes direkte i DUBU (fagsystem). §11 er ligeledes underestimeret, idet der ikke er særskilt journalpligt tilknyttet.

Samlet præcision

Danmarks Statistik har ikke fagligt belæg for at vurdere forskellene i kommunernes sagsbehandling af foranstaltninger til udsatte børn og unge. Forskelligheden i kommunernes sagssystemer betyder, at kommunerne ikke registrerer sager og foranstaltninger ensartet. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf der er med i registret over udsatte børn og unge, vil måske i en anden kommune, blive registreret under en anden paragraf, der ikke bliver indberettet. Ungepålæg (§57b) og Forældrepålæg(§57a) er underestimeret, da disse ikke indberettes direkte via det støste fagsystem. §11 er ligeledes underestimeret, idet der ikke er særskilt journalpligt tilknyttet.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Forskelle i kommunernes sagssystemer betyder, at ikke alle kommuner registrerer sagerne ensartet. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf der er med i registret over udsatte børn og unge, vil måske i en anden kommune, blive registreret under en anden paragraf, der ikke bliver indberettet.

Kommunerne bør indberette alle de foranstaltninger de bevilliger til udsatte børn og unge, men det antages, at der er sager som kommunene overser i deres indberetning. Hvis sagen starter og slutter inden for samme kalenderår, vil Danmarks Statistik ikke opdage den manglende indberetning i valideringsprocedurerne.

Der kan optræde målefejl ved periodeangivelsen for en foranstaltning. Nogle kommuner har tilbøjelighed til at angive den dag, hvor foranstaltningen bevilliges som startdato mens andre kommuner korrekt angiver den startdato, hvor foranstaltningen effektueres.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Kvaliteten vurderes som god på overordnet niveau, mens kvaliteten for de enkelte paragraffer er noget mindre valid.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Registret er et forløbsregister, som opdateres årligt. Tallene revideres for indeværende plus to år tilbage i tid, hvorefter de betragtes som endelige.