Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Økonomisk Statistik
Ingeborg Vind
39 17 33 29

inv@dst.dk

Hent som PDF

Ressourceproduktivitet (Afsluttet)

Statistikken er en årlig opgørelse af en række mål for ressourceproduktivitet opgjort på branche- og varegruppeniveau. Statistikken belyser hvor meget input af forskellige varer som bruges i forskellige brancher, og sætter det i forhold til hvor meget produktion og bruttoværditilvækst der skabes i de samme brancher. Energi- og affaldsintensiteterne belyser hvor meget energi der bruges og hvor affald der skabes pr produktionsenhed i forskellige brancher. Statistikken udarbejdes i tilknytning til det grønne nationalregnskab for Danmark.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken er årlig og består af et sæt tabeller der er dannet som særkørsler af eksisterende statistikker for at belyse ressourceproduktivitet. I tabellerne RP01 og RP02 findes mål fra Nationalregnskabet (forbrug i produktion, produktion pr forbrug i produktion, samt bruttoværditilvækst pr forbrug i produktion) fordelt på både brancher og varegrupper, herunder en gruppering af varerne efter forarbejdningsgrad. Med disse tabeller kan man således se fx hvor meget en bestemt branche forbruger af en bestemt type råvarer, og hvor meget bruttoværditilvækst der skabes i branchen pr forbrugt råvare. I tabel RP03 kan man se hvordan industriens branchers varekøb fordeles sig efter forarbejdningsgrad, opgjort som pct. af omsætningen. Man kan således kigge på om fx råvarer eller halvfabrikata fylder mere eller mindre over tid. I tabel RP05 belyses virksomhedernes samlede omkostningsstruktur. Man kan således se hvor stor en del vareforbrug udgør af de samlede omkostninger, og hvor stor en del energivarer udgør heraf. I tabel RP06 kan man for alle brancher se bruttoenergiforbrug og affaldsproduktion, sat i forhold til branchernes produktion og bruttoværditilvækst - de såkaldte energi- og affaldsintensiteter.

Detaljeret information om de statistikker der indgår findes i deres respektive statistikdokumentationer. Det drejer sig om Nationalregnskabets input-output tabeller, Industriens køb af varer og tjenester, Regnskabsstatistik for private byerhverv, Energiregnskab) og Affaldsregnskab).

Grupperinger og klassifikationer

Brancherne bygger på Nationalregnskabets brancheinddeling samt Dansk Branchekode 2007. Der er kun små forskelle ml. Nationalregnskabets brancheinddeling og DB07. De danske brancheklassifikationer bygger på den europæiske brancheklassifikation NACE rev. 2., som igen bygger på FN's ISIC.

Produkterne er klassificeret efter SITC, Standard International Trade Classification. Denne benyttes også i Udenrigshandel med varer og i Industriens salg af varer.

Opdelingen af varer efter forarbejdningsgrad (råvarer, halvfabrikata og færdigvarer) sker efter en klassifikation udarbejdet i Eurostat til dette formål.

Omkostningselementerne bygger på Nationalregnskabets variable, men er underopdelt til denne statistik. Omkostningselementerne vedr. vand, energivarer, spildevandsrensning og renovation er således defineret særskilt til denne statistik ud fra identifikation af de relevante produkter i Nationalregnskabets mest detaljerede materialer (varebalancer).

Sektordækning

Statistikken omfatter alle sektorer. Køb af varer (pct. af omsætningen) efter branche og forarbejdningsgrad omfatter dog kun industrien.

Begreber og definitioner

Bruttoværditilvæst: Beregnes som produktionsværdien minus forbrug i produktionen.

Forbrug i produktionen: Varer, tjenester og andre udgifter der medgår i produktionen. Indeholder ikke løn og produktionsskatter.

Omkostningselement: Betegner en del af virksomhedens omkostninger. Fx er aflønning af ansatte, vareforbrug (køb af varer) og produktskatter omkostningselementer.

Ressourceproduktivitet: Ressourceproduktivitet er defineret som produktion divideret med ressource. Det er et mål for hvor meget produktion (evt. omsætning) man får pr. enhed input (vareforbrug, energiforbrug).

Enheder

Enheden er forskellig afhængig af om tabellen bygger på nationalregnskabet eller en af de øvrige kildestatistikker. Enheden i nationalregnskabets brancher er principielt den lokale faglige enhed, arbejdsstedet, som er den mindste enhed, der kan opstilles en produktionskonto for. For de øvrige (Regnskabsstatistik for private byerhverv, Industriens køb af varer og tjenester) er enheden virksomheden (den økonomiske enhed, i praksis defineret ved cvr-nummeret).

Population

Populationen er ikke den samme for de bagvedliggende statistikker, og dermed heller ikke den samme for alle tabellerne. Detaljeret information om de bagvedliggende statistikker og deres populationer findes i deres respektive statistikdokumentationer. For RP01, RP02, RP05, RP06 er populationen den samme som Nationalregnskabets, og dermed alle faglige enheder i den danske økonomi. For RP03 er populationen alle økonomiske enheder (virksomheder) i fremstillingsindustri med mindst 50 ansatte. For RP04 er populationen virksomheder i private byerhverv.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

De enkelte statistikker har forskellige tidsperioder. Statistikkens primære kilde (nationalregnskabets input-output tabeller) har tal fra 2005 og frem til 2 år før indeværende år. De supplerende kilder udvider dækningsperioden, så der er tidsserier med start 2001.

Basisperiode

For beløb i faste priser er basisåret 2010, som i Nationalregnskabet.

Måleenhed

Tabellerne opgøres i en række forskellige enheder. RP01 og RP02 er i mio. kr. RP03 opgøres i pct. (varekøb ift. omsætning). RP04 opgøres i pct. (omsætning delt med vareforbrug og værditilvækst delt med vareforbrug). RP05 er i mio. kr. RP06 anvender fysiske mål kombineret med økonomiske. For energi måles det fysiske bruttoenergiforbrug i gigajoule, mens affaldsproduktionen måles i tons og kg. For både energi og affald offentliggøres 2 kombinerede indikatorer - bruttoenergi (gigajoule) pr produktion (i mio. kr.), hhv. affald (kg) pr produktion (i mio. kr.) - bruttoenergi (gigajoule) pr bruttoværditilvækst (i mio. kr.), hhv. affald (kg) pr bruttoværditilvækst (i mio. kr.)

Referencetid

01-01-2017 - 31-12-2017

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Data til denne statistik indsamles fra allerede eksisterende statistikker. Der er derfor ingen behov for indsamlingshjemmel.

Indberetningsbyrde

Indberetningsbyrden er nul, idet alle oplysninger stammer fra andre statistikker.

Øvrige oplysninger

Yderligere oplysninger på emnesiden for Grøn økonomi eller ved henvendelse til Danmarks Statistik.