Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Social og Sundhed
Anne Morsing
21 82 17 60

AEM@dst.dk

Hent som PDF

Indsatser og støtte til børn og unge

Statistikken om indsatser og støtte til børn og unge (tidl. forebyggende foranstaltninger), er en årlig opgørelse af hjælpeforanstaltninger til børn, unge, og familier, der har behov for særlig støtte i henhold til udvalgte paragraffer i serviceloven samt lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Statistikken indeholder oplysninger om antal indsatser og antal modtagere. Data vises fordelt på alder, køn og type af indsats. Data vises opdelt på landsdele og på kommuneniveau. Statistikken formidles i statistikbanken og Nyt fra Danmarks Statistik.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken om indsatser og støtte (tidl. forebyggende foranstaltninger) er en årlig opgørelse af de forebyggende foranstaltninger kommunerne giver til børn, unge og familier, der har behov for særlig støtte i henhold til udvalgte paragraffer fra serviceloven samt lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Statistikken opgøres både på antallet af indsatser, antallet af børn og iværksættelser af indsatser inden for et år. Statistikken opgøres på kommuneniveau, landsdel, indsats, alder og køn. Der udgives et forløbsregister til forsknings-og ministerieordningen i Danmarks Statistik.

Statistikken opgøres i 4 forskellige tabeller ISBU01-ISBU04. Heri vises der personer (0-22 årige), som er i Danmarks Statistiks akkumulerede register over de børn og unge, der modtager en støttende indsats.

Desuden vises indsatser og støtte sammen med anbringelser i 2 tabeller, BU43 og BU04A, hvor der her vises de personer (0-22 årige) der er i Danmarks Statistik register og de børn og unge, der hhv. modtager en støttende indsats eller er anbragt. Statistikdokumentationen for anbringelser findes her.

Et barn kan godt modtage flere indsatser samtidigt, og vil i opgørelserne derfor både kunne være anbragt og modtage en eller flere støttende indsats samtidigt. Disse børn vil dog kun blive medregnet en gang i den samlede sum af børn og unge.

I forbindelse med statistikken offentliggøres tabellen BU28, som viser de samlede netto-driftsudgifter til børn og unge, der modtager hjælpeforanstaltninger. I denne tabel angives de samlede offentlige nettodriftsudgifter til børn og unge, der modtager sociale støtteforanstaltninger. Tallene stammer fra de kommunale regnskaber, og er angivet i årets niveau i henhold til kommunal pris- og lønudvikling. Udgifterne opgøres på funktionsniveau: 5.25.17 (særlige dag- og særlige klubber), 5.28.20 (Opholdssteder mv. for børn og unge), 5.28.21 (forebyggende foranstaltninger for børn og unge), 5.28.22 (Plejefamilier), 5.28.23 (døgninstitutioner for børn og unge), 5.28.24 (sikrede døgninstitutioner for børn og unge), 5.28.25 (Særlige dagtilbud og særlige klubber) og 5.28.26 (Afgørelser efter lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet). For flere informationer, se Statistikdokumentation.

I ISBU02, BU43tabellerne og BU04A, der opgør antallet af modtagere, tæller et barn/ung, der modtager en indsats i flere kommuner/landsdele på samme tid med i alle kommuner/landsdele, men tæller kun med én gang i landstotalen. Ved aldersangivelser er alderen beregnet ultimo året.

Grupperinger og klassifikationer

Statistikken grupperes geografisk efter Regioner, Landsdele og Kommuner, på køn og aldersgrupper: I ISBU04 og BU04A bruges følgende aldersgrupper: 0-5 år, 6-11 år, 12-17 år og 18 år og derover. I BU43 bruges følgende aldersgrupper: 0-17 år og 18-22 år. Derudover grupperes der på indsatser, opdelt pr. paragraf fra lov om social service samt lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Der grupperes desuden på de 3 nedenstående indsatsgrupper:

Tidligt forebyggende foranstaltninger

(§ 11, stk. 3, 4, 6-8 i lov om social service)

Forebyggende foranstaltninger efter lov om social service

(§ 52, stk. 3, nr. 1-6, 8-9, § 52.a, stk. 1, § 54, § 54 a, § 55, stk. 2, §§ 57 a – 57 c og § 76, stk. 2, stk. 3, nr. 2-4, stk. 5-6, stk. 8 i lov om social service.)

Forebyggende foranstaltninger efter lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet

(§ 12 og § 13, stk. 1 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.)

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Støttende indsats: Social støtte i eget miljø i form af tiltag eller beløb der ydes som hjælp til børn, unge og deres familie, fx for at undgå anbringelse uden for hjemmet.

Modtager: Den person (barn eller ung), som er årsag til at barnet, den unge, forældrene eller familien modtager støtte.

Handlekommune: Den kommune, der træffer afgørelse om at yde hjælp eller støtte efter reglerne om særlig støtte til børn og unge, jf. Serviceloven eller lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Enheder

Aktive støttende indsatser og iværksatte støttende indsatser for personer (0-22 år) i året, aktive støttende indsatser pr. 31. december i året og modtagere af støttende indsatser.

Population

Børn og unge under 23 år der modtager støttende indsatser givet fra serviceloven eller fra lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Geografisk dækning

Denmark

Tidsperiode

Der opdateres 5 år tilbage i alle statistikbanktabeller ved hver udgivelse.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Der anvendes flere forskellige måleenheder til statistikkens indikatorer, herunder:

  • Antal modtagere
  • Antal indsatser
  • Procent
  • Andel i pct.
  • Udgifter i mio. kr.

Referencetid

Kalenderår og 31. december.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

§ 6 i lov om Danmarks Statistik. Derudover specifikke bekendtgørelser knyttet til de enkelte registre, som benyttes til dannelse af indikatorerne. Indberetning sker i henhold til § 82 og § 84 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Indberetning og indsamling af data reguleres i gældende Bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet.

Statistikken er ikke underlagt EU forordning.

Indberetningsbyrde

Statistikken er baseret på kommunernes administrative sagsbehandlingssystemer. Der er derfor ingen direkte indberetningsbyrde, for de kommuner der bruger systemer, der kan sende data direkte til Danmarks Statistik, hvilket er langt størstedelen af landets kommuner. De kommuner, der supplerer med manuelle indberetninger har en ikke nærmere estimeret indberetningsbyrde. Data indsamles bl.a. af KOMBIT, CGI og KMD.

Alle kommuner oplever en arbejdsbyrde forbundet med den årlige validering.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik. Se mere på statistikkens emneside.