Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed
Jane Christensen
20 58 42 40

JNC@dst.dk

Hent som PDF

Handicapkompenserende indsatser til børn og unge

Handicapkompenserende indsatser til børn og unge bevilliges i forskellige forvaltninger i kommunerne. Der er forskelle i forvaltningernes fagsystemer, som betyder at der ikke registreres helt ensartet og systematisk i kommunerne. Der er forskelle på kommunernes tilbud og sagsbehandling, hvilket betyder, at samme fænomen kan behandles efter forskellige paragrafer. Omfanget af dette kendes ikke.

Samlet præcision

Danmarks Statistik vejleder og rådgiver kommunerne om korrekt indberetning. Danmarks Statistik har ikke fagligt belæg for at vurdere forskellene i kommunernes sagsbehandling af handicapkompenserende indsatser til børn og unge. Forskelligheden i kommunernes vurderinger betyder, at kommunerne ikke registrerer sager og indsatser ensartet. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf i statistikken, kan i en anden kommune blive registreret under en anden paragraf, der ikke bliver indberettet som en del af statistikken.

På området er der en bekendtgørelse om dataindberetninger, som skal sikre ensartet indberetning. Alle 98 kommuners indberetninger indgår i statistikken, 98 kommuner har godkendt opgørelserne over handicapkompenserende indsatser og indgår med fuldstændige data.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik, da der er tale om en totaltælling.

Anden usikkerhed

Alle 98 kommuners indberetninger indgår i populationen. Kommunerne godkender på summeret niveau.

Der kan optræde målefejl ved periodeangivelsen for en indsats. Et eksempel på en mulig fejlkilde kan være, hvis en kommune angiver den dag, hvor indsatsen bevilliges som startdato i stedet for den startdato, hvor indsatsen effektueres, og som er den rigtige dato at angive til statistikken.

Kommunerne har forskellig visiteringspraksis samt forskellige interne tilbud. Kan behov for støtte, behandling mv. til børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne ikke dækkes gennem ophold i kommunens almene dag-, fritids- og klubtilbud, oprettes tilbud efter bestemmelserne i serviceloven. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf af statistikken kan i en anden kommune blive registreret under en anden paragraf, der ikke bliver indberettet som en del af statistikken.

Arbejdet med handicapkompenserende indsatser kan finde sted i flere af kommunernes forvaltninger, hvilket giver en risiko for manglende indberetninger. Med den intensive validering i samarbejde med kommunerne vurderes usikkerheden til at være lille.

Kommunerne bør indberette alle de handicapkompenserende indsatser, de bevilliger til børn og unge, efter serviceloven, men det antages, at der er sager som kommunerne overser i deres indberetning. Valideringen og årlige møder minimerer denne fejlkilde.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Den årlige udgivelse af statistikken handicapkompenserende indsatser senest 6 måneder efter referenceperiodens afslutning, sikrer brugerne aktuel og relevant viden om de kommunale handicapkompenserende indsatser. Opdelingen i statistikbanktabellerne HANDBU01, HANDBU02, HANDBU03 og HANDBU04, giver brugerne mulighed for at besvare relevante spørgsmål om handicapkompenserende indsatser til børn og unge.

Udgivelsen af en Nyt-artikel om handicapindsatser til børn og unge samt statistikbanktabellerne og denne dokumentation gør statistikken tilgængelig for brugerne. Registeret giver forskere og ministeriet mulighed for at undersøge mere komplicerede spørgsmål, både om indsatserne og om sammenhænge mellem indsatser og andre forhold.

Statistikken er nøjagtig og pålidelig i og med, at der er tale om en totaltælling samtidigt med, at den samlede usikkerhed vurderes som lav. Kvaliteten sikres bl.a. gennem den årlige valideringsproces med kommunerne, hvor alle 98 kommuner modtager en valideringsrapport med hovedtal fra Danmarks Statistik. Ved efterfølgende dialog og udredning har en række kommuner modtaget yderligere oplysninger. Kommunerne vurderer selv kvaliteten og godkender de indberettede data.

Statistikken indeholder data fra landets 98 kommuner. 98 af disse kommuner indgår med data i hele perioden fra og med 1. januar 2022 til og med 31. december i året.

Sammenlignes kommunerne, kan der forekomme større variationer i antallet af de enkelte indsatser, også selvom der tages højde for befolkningsstørrelse. Dette kan bl.a. skyldes forskelle i kommunernes interne tilbud og visiteringspraksis.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Statistikregistret, som ligger til grund for statistikken er et forløbsregister, som opdateres årligt. Der opdateres 2 år tilbage i alle statistikbanktabeller ved hver udgivelse. Revisioner for forgangne år foretages ved opgørelse af et nyt statistikår. Da registeret indeholder forløb, kan der være revisioner flere år tilbage. Indberettere kan dagligt foretage rettelser til allerede indberettede data eller tilføjelser af nye oplysninger, og disse ændringer vil blive medtaget ved næste statistikopgørelse. Der forventes relativt få revisioner for år, der ligger mere end et par år tilbage i tid. Da dette er en ny statistik, er der ingen revisioner ved denne offentliggørelse.