Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur, Erhvervsstatistisk afdeling
Christian Törnfelt
39 17 34 47

cht@dst.dk

Hent som PDF

Handel med musikrettigheder- og værker

Der er ikke afdækket forhold i kildedata, der indikerer, at statistikken ikke giver et præcist og pålideligt billede af det samlede omfang af salg af musik og musikrettigheder. Enkelte forhold kan betyde at omfanget undervurderes, men der er også forhold, der trækker mod en overvurdering.

Samlet præcision

En række forhold betyder, at statistikken undervurderer salget af musikværker: Kildedata dækker pladeselskaber, der er medlem af IFPI og rettighedsejere organiseret i Koda og Gramex. Salg fra pladeselskaber eller rettighedsejere, der ikke er medlem af nævnte organisationer er ikke dækket af statistikken. Der kan også mangle indberetning fra brug af musik offentligt i data fra Koda. Ulovlige downloads indgår heller ikke i datagrundlaget. Modsat kan overdækning også forekomme, hvis datagrundlaget indeholder rettighedsbetalinger fra afspilning af musik tidligere år. Efterposteringer af ind- og udbetalinger efter, at data er leveret til Danmarks Statistik kan bidrage til tidsforskydninger i forhold til salgstidspunktet.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

En række forhold betyder, at statistikken undervurderer salget af musikværker: IFPI organiserer i følge egne oplysninger 95 pct. af pladeselskabernes omsætning, salg af musikværker fra pladeselskaber uden for IFPI er derfor ikke inkluderet. Enkelte rettighedsejere administrerer selv deres rettigheder og er således ikke en del af datagrundlaget fra Koda og de øvrige rettighedsorganisationer. Der kan mangle indberetning fra brug af musik offentligt i data fra Koda. Ulovlige downloads indgår ikke i datagrundlaget. Modsat kan overdækning også forekomme, hvis datagrundlaget indeholder rettighedsbetalinger fra afspilning af musik tidligere år. Efterposteringer af ind- og udbetalinger efter, at data er leveret til Danmarks Statistik kan bidrage til tidsforskydninger i forhold til salgstidspunktet.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Statistikken er baseret på centrale og kendte autoritative kilder, som er med til at sikre kvaliteten af resultaterne. Statistikken har en række fejlkilder, som er beskrevet under punkt. 5.3. Der er ikke foretaget en egentlig kvalitetsvurdering af statistikken slutresultater ud over den kvalitetssikring, som beskrives under datavalidering.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der offentliggøres ikke foreløbige tal.