Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og Kultur, ErhvervsstatistikOle Olsen
29 77 14 98
Hent som PDF
Produktpriserne for el og naturgas bygger på en totaltælling. Der kan dog forekomme usikkerhed ved sammensætningen af forskellige datakomponenter, da de ikke altid følger samme grupperinger. A conto-betalinger kan medføre mindre periodiseringsforskydninger i naturgaspriserne. Derudover kan distributionsomkostninger være svære at beregne præcist i forhold til de faktiske gennemsnitlige leverancer til kunderne. Statistikken bygger på visse modelantagelser, bl.a. om refusionsberettigede virksomheders adfærd og husholdningers anvendelse af elvarme. Overordnet vurderes usikkerheden dog at være lav, og eventuelle fejl eller afvigelser bliver rettet løbende.
Samlet præcision
Usikkerheden vurderes til at være lav, da de forskellige komponenter til statistikken hver for sig har høj præcision. Der opstår dog usikkerhed ved sammensætningen af de forskellige komponenter, da de i udgangspunktet ikke følger samme grupperinger.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik, da produktpriserne for el og naturgas bygger på en totaltælling
Anden usikkerhed
Ved udarbejdelsen af statistikken kombineres en række komponenter. Dette medfører usikkerhed, da elementerne kun tilnærmelsesvis kan gøres kompatible. For husholdninger er aconto-betaling med efterfølgende korrektion den normale model. Dette kan betyde en ikke helt korrekt periodisering for naturgas.
Dækningsfejl: El-priser for husholdninger bygger på en produktkurv med ca. 30 produkter, som dækker 70-75 pct. af det samlede forbrug. Produktkurven er baseret på salgsstrukturen to år tidligere, hvilket kan medføre, at de rapporterede gennemsnitspriser ikke fuldt ud afspejler de aktuelle forbrugerpriser i markedet. Derudover kan der være usikkerhed i beregningen af distributionsomkostninger, da de beregnede gennemsnit ikke nødvendigvis svarer præcist til de faktiske leverancer til kunderne.
Målefejl: Aconto-betaling er den normale model for husholdninger, hvilket kan betyde en ikke helt korrekt periodisering af naturgaspriser. Dette kan skabe en forskydning i, hvornår faktiske prisændringer afspejles i statistikken.
Bortfald: Der er normalt ikke bortfald i dataindsamlingen, men i tilfælde af manglende indberetninger fra enkelte selskaber kan der ske imputering af data.
Modelantagelser: Statistikken bygger på flere antagelser, herunder at virksomheder med refusionsberettiget elforbrug faktisk anmoder om refusion, samt at husholdninger med et årligt elforbrug over 4.000 kWh ofte anvender varmepumper eller anden elvarme, hvilket berettiger til reduceret afgift.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Der sker løbende vurdering af om alle relevante elementer i prisopgørelserne behandles korrekt. I statistikkens levetid er det forekommet, at der er konstateret fejl. Disse er blevet rettet.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Der forekommer revisioner i statistikken, men ikke efter en fast procedure. Når der er foretaget revisioner, er de i muligt omfang ført bagud i tid. Seneste revisioner har omfattet:
- Energisparebidrag er omplaceret fra at indgå i pris på råvare og distribution (niveau 1) til at blive behandlet som en afgift
- Fast administrationsgebyr/abonnement for naturgaskunder indgår nu i priserne (niveau 1). Dette har primært betydning for prisen for husholdningerne