Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Arbejdsmarked, Personstatistik.
Michèle Naur

mln@dst.dk

Hent som PDF

Det årlige og det kvartalsvise arbejdstidsregnskab før 2016-revision (Afsluttet)

Arbejdstidsregnskabet (ATR) er en integreret statistik med konsistente tidsserier for beskæftigelse, job, præsterede timer samt lønsum på både års- og kvartalsbasis. Datagrundlaget udgøres af en række primærstatistikker, der tilpasses og justeres til den ramme, som ATR-systemet udgør. De kilder der anvendes i ATR er:

  • Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS),
  • Erhvervsbeskæftigelsen (EBS),
  • Lønstrukturstatistikken (LØN),
  • Beskæftigelse for lønmodtagere (BfL) og
  • Arbejdskraftundersøgelsen (AKU).

Indholdsbeskrivelse

Det primære formål med Arbejdstidsregnskabet er at opstille tidsserier for præsterede arbejdstimer. Herudover er det et formål at beregne løn- og beskæftigelsesdata til nationalregnskabet. For nuværende indeholder statistikken opgørelser fordelt efter køn, branche, to sektorer (offentlig forvaltning og service samt virksomheder og organisationer) og socioøkonomisk status (om man er selvstændig, medarbejdende ægtefælle eller lønmodtager).

ATR er en integreret statistik med konsistente tidsserier for beskæftigelse, job, præsterede timer samt lønsum på både års- og kvartalsbasis. Datagrundlaget udgøres af en række primærstatistikker, der tilpasses og justeres til den ramme, som ATR-systemet udgør.

Arbejdstidsregnskabet (ATR) er et resultat af et treårigt projektarbejde, der blev etableret i Danmarks Statistik i 1995 med tilskud fra Den Europæiske Socialfond. Projektets formål var at forbedre den løbende belysning af arbejdsmarkedet. Baggrunden for arbejdstidsregnskabet var det store antal statistikker, der belyste arbejdsmarkedet, og den kendsgerning at tallene i de enkelte statistikker ikke umiddelbart kunne sammenlignes. I projektet var arbejdet koncentreret om at udvikle statistiksystemer, der integrerer allerede eksisterende arbejdsmarkedsstatistik. I december 1998 blev projektet afsluttet med en rapport: "Integreret arbejdsmarkedsstatistik - Arbejdsmarkedsregnskab og Arbejdstidsregnskab 1995-97", hvori to nye statistiksystemer blev præsenteret. I 1999 blev Arbejdstidsregnskabet lanceret i Danmarks Statistik med hhv. en års- og en kvartalsvis statistik.

I december 2012 er Arbejdstidsregnskabet blevet omlagt til nye kilder. Det gælder især statistikker, der bygger på eIndkomst. Dermed blev mange af de hidtidige statistikker erstattet af statistikker, der bygger på det fælles eIndkomst-registers grundlag. ATR bygger dermed på et nyt system. Da både population, begreber, kilder og metoder er ændret, medfører dette reviderede niveauer og reviderede udviklinger hen over året i forhold til tidligere opgørelser. Se databrud i ATR ved overgang til eIndkomst.

Ved næste offentliggørelse sker der ændringer i ATR. Med offentliggørelsen i september 2016 af det kvartalsvise ATR for 2. kvartal 2016 og det årlige ATR for 2008-2015 overgår arbejdstidsregnskabet til at benytte arbejdsmarkedsregnskabet som datainput. Dette vil medføre mindre ændringer i niveauerne for beskæftigelse, job, præsterede timer og lønsum.

Grupperinger og klassifikationer

Branche: Brancheangivelsen er knyttet til arbejdsstedet og angiver arbejdsstedets hovedaktivitet ifølge Danmarks Statistiks Dansk Branchekode. Dansk Branchekode er en 6-cifret nomenklatur baseret på EU's branchenomenklatur, NACE, der udgør de første 4 cifre i Dansk Branchekode. I ATR publiceres aggregerede brancheopgørelser, hvor aktiviteterne opdelt på de enkelte branchekoder er aggregeret til henholdsvis Danmarks Statistiks standardgrupperinger. Endvidere opgøres ATR fordelt efter nationalregnskabets brancheaggregater .

Sektor: Sektor benytter nationalregnskabets sektorgrupper (ESA 2010) til at lave en opdeling af sektorkoderne i 2 grupper, henholdsvis Virksomheder og organisationer og Offentlig forvaltning og service.

Virksomheder og organisationer omfatter de private virksomheder, de offentlige virksomheder, private nonprofit-organisationer og internationale organisationer samt uoplyst sektor.

Offentlig forvaltning og service omfatter den ikke-markedsmæssige del af den offentlige sektor, dvs. statslig forvaltning og service, regional forvaltning og service, kommunal forvaltning og service samt sociale kasser og fonde.

En beskrivelse af sektoropdelingen kan findes på: Ny sektorkode i beskæftigelsesstatistikkerne.

Fuld tid: I Danmarks Statistiks publikationsserie Arbejdsmarked (Statistiske Efterretninger) er der enkelte tabeller hvor job og beskæftigelse er opdelt på arbejdsomfang. I disse er fuldtid defineret som mindst 32 betalte timer i jobbet pr. uge for ansættelse i hele ugen, eller mindst 139 løntimer i jobbet ved ansættelse hele måneden. I disse tabeller antages selvstændige og medarbejdende ægtefæller at arbejde på fuld tid i deres hovedjob. Hvis selvstændige og medarbejdende ægtefæller er i deres bijob, antages de at arbejde på deltid i dette job.

Sektordækning

ATR dækker alle de ESA 2010 sektorer som dansk-registrerede virksomheder kan få tildelt (dvs. alle sektorer eksklusiv udlandet og udenlandsk kontrollerede enheder).

Dog er ATR's sektorer aggregeret til en opdeling i to grupper, henholdsvis Virksomheder og organisationer og offentlig forvaltning og service.

  • Virksomheder og organisationer omfatter de private virksomheder, de offentlige virksomheder, private nonprofit-organisationer og internationale organisationer samt uoplyst sektor.
  • Offentlig forvaltning og service omfatter den ikke-markedsmæssige del af den offentlige sektor, dvs. statslig forvaltning og service, regional forvaltning og service, kommunal forvaltning og service samt sociale kasser og fonde.

En nærmere beskrivelse af sektorer findes på hjemmesiden under klassifikationer.

Begreber og definitioner

Beskæftigelse: Beskæftigelse er en statusopgørelse over, hvor mange mennesker (hoveder) der er beskæftiget på et givet tidspunkt. Beskæftiget er man, hvis man har en tilknytning til en arbejdsplads i form af et job, hvor man som minimum har én times betalt arbejde i referenceugen. Se nærmere beskrivelse i ATR-begreber.

Job: Antal job angiver hvor mange job, der er aktive (eksklusiv midlertidigt fravær i form af fx barsel eller anden orlov) på et givent tidspunkt. I arbejdsmarkedsstatistikken er et job aktivt, hvis der blot er minimum 1 betalt time pr. uge. Et job er defineret som en persons tilknytning til et arbejdssted. Den samme person kan godt have flere job på samme tid. Se nærmere beskrivelse i ATR-begreber.

Præsterede timer: De præsterede timer er defineret som arbejdsgiverbetalte præsterede arbejdstimer, inklusive betalte overarbejdstimer og eksklusive betalte fraværstimer. Ubetalte timer og sort arbejde indgår derfor ikke i opgørelsen af præsterede timer i arbejdstidsregnskabet. I ATR er præsterede timer dermed afgrænset til betalte registrerede timer. Se nærmere beskrivelse i ATR-begreber.

Lønsum: Mere specifikt inkluderer lønsummen i ATR aflønning i penge og naturalier, der af arbejdsgiveren udbetales til en ansat lønmodtager for arbejde udført i en regnskabsperiode. Se nærmere beskrivelse i ATR-begreber.

Enheder

  • Betalte præsterede arbejdstimer.
  • Optjente kroner.
  • Antal personer.
  • Antal job.

En beskæftiget person kan have et eller flere job. Et job er defineret som en persons tilknytning til et arbejdssted. I hvert job præsterer personen et antal arbejdstimer og modtager som kompensation en løn opgjort i kroner.

I arbejdstidsregnskabet er beregningsniveauet ikke det enkelte job. Data i ATR er aggregerede tal, hvor antal præsterede arbejdstimer, lønsum, det gennemsnitlige antal job og den gennemsnitlige beskæftigelse summeres på brancheniveau (6-cifret DB), sektor (2 grupper), socioøkonomisk status (3 grupper), køn (2 grupper), og arbejdsomfang (5 grupper). Fra dette niveau summeres data til offentliggørelsesniveau (bl.a. forskellige typer brancheaggregater).

Population

Beskæftigede lønmodtagere, selvstændige og medarbejdende ægtefæller i dansk registrerede virksomheder.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

  1. kvartal 2008 -

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

  • Beskæftigelsen er opgjort som antal personer.
  • Job er opgjort som antal job.
  • Præsterede timer er opgjort som antal timer. I statistikbanken er disse opgjort i 1000 timer.
  • Lønsummen er opgjort i kr. I Statistikbanken er lønsummen opgjort i mio. kr.

Referencetid

01-01-2008 - 31-03-2016

Hyppighed

Der udgives både års- og kvartalstal.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

ATR bygger alene på eksisterende statistikker, hvorfor der ikke indsamles nye data.

Arbejdstidsregnskabet leverer arbejdsmarkedsdata til Eurostat's erhvervskorttidsforordning (STS) og til nationalregnskabet (ENS/ESA).

STS: Rådets forordning (EF) om konjunkturstatistik.

  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1158/2005 af 6. juli 2005 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1165/98 om konjunkturstatistik. PRf 1158/2005, EFT L 191, s. 1, 22-07-2005.
  • Kommissionens forordning (EF) nr. 1503/2006 af 28. september 2006 om gennemførelse og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1165/98 om konjunkturstatistik for så vidt angår definitionen af variabler, listen over variabler og hyppigheden af udarbejdelsen af data. Kf 1503/2006, EFT L 281, s. 15,, 12-10-2006.

ENS/ESA: Rådets forordning (EF) for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata.

  • Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1392/2007 af 13. november 2007 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 for så vidt angår indberetning af nationalregnskabsdata. PRf 1392/2007, EUT L 324, s.1, 10-12-2007.

Indberetningsbyrde

Respondentbyrden er nul, idet alle oplysninger indsamles via registre.

Øvrige oplysninger

Databrud i ATR ved overgang til eIndkomst.

Databrud i ATR som følge af ændrede nomenklaturer.

Arbejdsprocesdokumentation ATR.

Forskelle i begreber og statistikker om beskæftigelse og arbejdstimer fremgår af følgende notat: Begrebsforskelle mellem beskæftigelsesstatistikker.

Der findes yderligere dokumentation af forskelle mellem beskæftigelsesopgørelser på: Beskæftigelse.

Dokumentation der alene relaterer sig til arbejdstidsregnskabet findes på: ATR-dokumentation.