Gå til sidens indhold

It-anvendelse i virksomheder (ESDVH)

Beskrivelse

Statistikken om It-anvendelse i virksomheder har til formål at belyse virksomhedernes anvendelse af informationsteknologi (It), herunder websalg samt fordele og barrierer ved brug af It-teknologier.

Dataserien indeholder en række af de mest hyppige og relevante variable fra undersøgelsen "It-anvendelse i virksomheder" i perioden 2010-2022.

Hovedtabellen til statistikken ’It-anvendelse i virksomheder’ dækker de mest centrale spørgsmål i statistikken. Tabellen indeholder de 91 mest relevante og/eller hyppigste stillede spørgsmål i perioden 2009-. Dataserien er baseret på den årlige spørgeskemaundersøgelse "It-anvendelse i virksomheder", der er omfattet af EU-forordning og dermed harmoniseret med de øvrige EU-lande. Halvdelen af spørgsmålene i undersøgelsen er baseret på et fælles europæisk spørgeskema, som udvikles i samarbejde med andre europæiske lande og Eurostat, den europæiske statistikmyndighed. Den resterende halvdel udgøres af nationale spørgsmål, der kun stilles til danske virksomheder. De vigtigste variable for at genskabe resultaterne er vægt (vgt) for hver virksomhed, antal ansatte (VITA_ansatte) og branchekoden (VITA_branchekode).

Udskiftning af spørgsmål

For at lette indberetningsbyrden for danske firmaer og belyse forskellige aspekter af den hurtige digitale udvikling, udskiftes en del af spørgsmålene hvert år. Antallet af spørgsmål i statistikken svinger mellem 130-160, hvoraf ca. halvdelen udskiftes årligt. Hovedtabellen giver dermed mulighed for at lave analyser af udvikling over et langt perspektiv for de mest centrale spørgsmål omkring digitalisering. I tilfælde, hvor der ikke er angivet et specifikt referencetidspunkt i spørgsmålene, bruges januar i referenceåret som tidsramme for besvarelserne. Variable i hovedtabellen, som ikke indsamles i et givet år, vil have værdien "999.".

Sammenhæng med årstabeller

De resterende variable, som er relateret til et eller flere spørgsmål i denne dataserie, kan findes i de tilhørende årstabeller. På denne måde supplerer årstabellerne hovedtabellen ved at indeholde spørgsmål, som ofte er særlige for netop det enkelte tællingsår eller som kun optræder engang i mellem. For eksempel kan variablen "ItspecRekrutProb" (omfatter virksomhedens udfordringer med at besætte ledige It-specialiststillinger) fra hovedtabellen bruges til at finde grundene bag udfordringerne, som findes i årstabellen (f.eks. manglende ansøgninger eller kvalifikationer, lønforventninger osv.). årstabellerne giver dermed mulighed for udforske yderligere bevæggrunde, barriere eller fordele end der er tilgængelige i hovedtabellen. Variablene i hovedtabellen eksisterer ikke i årstabellerne og er derfor gensidigt udelukkende.

Filterspørgsmål

I dataserien findes såkaldte "filterspørgsmål," som udløser et sæt af underspørgsmål afhængigt af svarene på filterspørgsmålene. I begrebsbeskrivelserne til de enkelte variable er der tilføjet en note om, hvorvidt der er tale om et filterspørgsmål eller et underspørgsmål, der er påvirket af et filterspørgsmål. Hvis filterspørgsmålet besvares på en måde, der medfører, at underspørgsmålene ikke er relevante, angives værdien 89.

Ændringer i spørgsmålsformuleringer

Ved sammenligning mellem de enkelte års undersøgelser skal der tages højde for ændringer i undersøgelsespopulationens sammensætning og spørgsmålsformuleringer. Spørgsmålsformuleringerne og udvalgsrummene forsøger at dække It-udviklingen, hvorfor der kan være behov for at foretage justeringer på grund af teknologiske fremskridt eller nye metoder. For eksempel blev internethastighed frem til 2018 målt fra 2 Mbit/s til 100 Mbit/s. På grund af udviklingen i internethastigheder blev spørgsmålsformuleringen omkring internethastigheden ændret fra 2019 og frem, så der nu måles fra 30 Mbit/s til 1 Gbit/s. Et andet eksempel er spørgsmålene om robotteknologi, hvor der i 2020 blev tilføjet to nye typer robotter: samarbejdende og softwarerobotter. I den forbindelse er der i de enkelte variables begrebsbeskrivelser skrevet den konkrete formulering for alle årene, så der kan skelnes mellem forskellige formuleringer.

Koncernindberetninger og ændring i fejlsøgningsmetoder

Fra 2021 blev der i forbindelse med implementeringen af koncernindberetninger sendt skemaer ud til underenheder i koncerner, som ellers normalt lå uden for kriterierne for udvælgelse. Disse underenheders besvarelser kan påvirke svaret for hele koncernen. For eksempel, hvis alle enheder i koncernen på nær én har haft et brud på It-sikkerheden, betragtes hele koncernen som værende ramt af et It-sikkerhedsbrud. Alle besvarelser fra de relevante underenheder og hovedenheden konsolideres i overensstemmelse med EU-retningslinjer, og det samlede svar tilskrives hovedenheden i koncernindberetningen. I dataserien inkluderes kun hovedenheden, da svarene for alle underenheder samles på hovedenheden.

Siden 2020 har der været ændringer i fejlsøgningsmetoden, hvilket kan føre til forskelle i besvarelser fra forskellige virksomheder. Inden 2020 blev nogle virksomheders svar automatisk ændret fra "nej" til "ja" inden for visse teknologiområder, hvis de tidligere havde svaret "ja" blot én gang i en tidligere undersøgelse. Tanken bag denne tilgang var, at hvis en virksomhed havde investeret i teknologier som kunstig intelligens, ERP-systemer eller robotter én gang, så var det sandsynligt, at de stadig anvendte disse teknologier, selvom de senere angav "nej" som svar på spørgsmål om brugen af samme teknologi. Efter 2020 blev det besluttet at genkontakte virksomhederne for at bekræfte, om denne antagelse stadig var gyldig. Det viste sig, at visse virksomheder ikke længere benyttede de teknologier, de tidligere havde angivet som "ja." Som følge heraf blev det en standard praksis at genkontakte virksomhederne, hvis der var ændringer i deres svar fra år til år. Denne ændring i fejlsøgningsmetoden kan føre til inkonsistens mellem nogle virksomheders svar før og efter ændringen i metoden i 2020.

Dataserien har ikke en konkret relation til andre af DST statistikker, men populationen er baseret på baggrundsoplysninger fra ESR. Statistikkens dækning er belyst i Statistikdokumentationen, men medtager alle firmaer med mindst 10 ansatte. Derfor er der også et betydeligt overlap mellem statistikken og de stikprøvebaserede statikker, der også udtager stikprøver efter samme type af kriterier for eksempel Regnskabsstatistikken for byerhverv. Dertil vil der være stort sammenfald med firmaerne i Generel firmastatistik.

Læs mere i den tilhørende statistikdokumentation.

Variable: