Gå til sidens indhold

Erhvervsdemografi: nye firmaer

Beskrivelse

Formålet med Erhvervsdemografiens reelt statistisk aktive nye firmaer er at belyse udviklingen i antallet af nye firmaer på tværs af alle brancher i et givent år.

Dataserien indeholder hvert år en ny bestand af nye reelt statistisk aktive firmaer, svarende til cirka 35.000 firmaer i 2021. Dette står i kontrast til nyregistreringer af juridiske enheder i et bestemt år. Dataserien dækker alle brancher og virksomhedsformer, og den indeholder oplysninger om nye firmaers beskæftigelse og omsætning.

Dataserien medtager nyregistrerede juridiske firmaer i CVR, samt firmaer der i tidligere år har haft en lille aktivitet og ej kunne betragtes som statistisk aktive, men som i tællingsåret kan betragtes som reelt aktive pga. et tilstrækkeligt højt aktivitetsniveau.

Dermed finder man reelt nye firmaer ved hvert år at frasortere følgende:

Genstartede firmaer, der tidligere var aktive, og er blevet det igen efter ét års inaktivitet (ca. 4-6.000) Firmaer, der er nye som følge af afgivelse af arbejdssteder til andre firmaer (ca. 2-5.000) Firmaer, der er nye som følge af modtagelse af arbejdssteder fra andre firmaer (ca. 3-500) Firmaer (nyregistrerede juridiske enheder) der ikke betragtes som reelt aktive grundet for lille aktivitet (ca. 40-44.000) For at kunne genskabe statistikbanktabellerne skal man bruge følgende variable fra dataserien: hoved_cvr_nr, gf_aarsv, gf_oms, jur_hoved_bra_db07, jur_bel_kom_kode og jur_virk_form. Til forsknings- og analyseformål anbefales det at afgrænse dataserien til disse variable. Før 2020 indeholder dataserien en lang række produktionsvariable. Det anbefales ikke at benytte disse variable til forsknings- og analyseformål.

Erhvervsdemografiens reelt nye firmaer er en delmængde af Generel firmastatistik (GF) (henvisning til dokumentation), som indeholder alle reelt og juridisk aktive firmaer i Danmark. Årligt udgør de nye firmaer ca. 1/10 af alle de reelt aktive firmaer i GF. Bemærk at nyregistrerede cvr_nr som optræder i GF for første gang, kun er med i denne dataserie hvis de samtidigt har været reelt aktive i året.

Det er muligt at følge de nye firmaer i en årrække efter de er blevet etableret ved at benytte populationen af overlevende som publiceres under Erhvervsdemografien.

Dataserien står i modsætning til erhvervsdemografiens reelt statistisk døde firmaer (henvisning til dokumentation), som dækker firmaer der dykker under bagatelgrænsen, efter at have været reelt aktive. Et firma kan teoretisk godt være med i begge dataserier i samme år, hvis de ophører juridisk i samme år som de starter med at være reelt aktive. Dette omfatter i praksis dog kun meget få firmaer i dataserierne.

Afgrænses statistikken til samme branchedækning som regnskabsstatistikken for private byerhverv, og til virksomhedsformerne personligt ejede, aktie- og anpartsselskaber samt private foreninger og andelsselskaber, kan statistikken sammenlignes med den europæisk-publicerede statistik Business Demography.

Statistikken indeholder et databrud mellem 2007 og 2008, hvor der skiftes over til at anvende eIndkomst som ny kilde til årsværksvariablen (fuldtidsansatte). Det generelle billede af hele populationen, er at beskæftigelsen falder med 2,1-2,2 procentpoint i kraft af den ændrede inputkilde. Dette betyder alt andet lige at færre firmaer overstiger bagatelgrænsen og dermed er nye aktive firmaer.

Over tid er kapitalkravene til oprettelse af firmaer med virksomhedsformerne A/S og ApS blevet sænket væsentligt. Iværksætterselskaber (IVS) var en virksomhedsform der mellem 2014 og 2019 gjorde det muligt at stifte en virksomhed for blot en krone. Med nedlæggelsen af denne ordning skulle firmaerne enten omdannes til ApS eller lukke inden 15. oktober 2021. Siden 2009 er der særligt blevet flere nye anpartsselskaber, imens niveauet af nye enkeltmandsvirksomheder er stabilt. Omvendt er de andre virksomhedsformer i tilbagegang.

Læs mere i statistikdokumentationen for Erhvervsdemografi.

Variable: