Mere økologisk mælk og flere økologiske æg
Animalsk produktion (kvt.) 1. kvt. 2022
I 2021 var 30,6 pct. af æggene økologiske, mens 13,2 pct. af mælken var økologisk. Når der ses på udviklingen over tid, så er produktionen af økologiske æg steget 5,4 pct. det seneste år og 51,2 pct. de seneste ti år. Produktionen af økologisk mælk er steget 2,5 pct. det seneste år og 57,4 pct. de seneste ti år.
Kilde:www.statistikbanken.dk/ani7 og ani8Færre slagtninger af kvæg, svin og fjerkræ
Slagtningerne af kvæg, svin og fjerkræ faldt i første kvartal 2022 i forhold til første kvartal 2021. I samme periode steg eksporten af levende kvæg, mens eksporten af levende svin faldt. Eksporten af levende svin er primært smågrise, som sælges til opfedning i Tyskland og Polen. De høje priser på foder, og de knap så høje priser på svinekød, har medført mindre efterspørgsel på de danske smågrise. Den samlede bestand af svin er samtidig faldende i Europa, se eurostat, dog med undtagelse af Spanien, hvor bestanden er stigende. Spanien har 24 pct. af alle svin i Europa. Dårligere økonomi i svineproduktionen har også medført, at antallet af svin i Danmark er mindre. De seneste tal for 1. april 2022 viste en bestand på 12,5 mio. svin, hvilket er et fald på 5,2 pct., i forhold samme tidspunkt i 2021, se statistikbanken www.statistikbanken.dk/svin. Det vil betyde en mindre produktion af svinekød ikke kun i Danmark, men i hele Europa i 2022.
Færre bedrifter med svin i Danmark
Antallet af bedrifter med svin er næsten halveret (44,5 pct.) de seneste ti år, mens det gennemsnitlige antal svin på den enkelte bedrift er steget lidt over 80 pct. (83,5 pct.), se www.statistikbanken.dk/husdyrbestanden.
Stigende produktion af mælk, men mindre produktion af æg
Produktionen af mælk steg 0,9 pct. til 1.419,5 mio. kg mælk i første kvartal 2022 i forhold til første kvartal 2021. Produktionen af konventionel mælk steg 1,8 pct. mens produktionen af økologisk mælk faldt 5,0 pct. Der blev produceret 8,7 pct. færre æg i første kvartal, hvilket skyldes et fald for buræg, skrabeæg og økologiske æg, mens produktionen af æg fra frigående høns steg.
Den animalske produktion i første kvartal 2022 faldt med 5,0 pct. i forhold til samme kvartal i 2021, mens produktionen samlet set var 5,8 pct. højere end i 2015.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2021 |
2022 |
Ændring |
|||
|
|
1. kvt. |
Jan. |
Feb. |
Marts |
1. kvt. |
- 1. kvt. 2022 |
|
promille3 |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
111,4 |
111,5 |
99,6 |
111,5 |
105,8 |
-5,0 |
Kvæg |
46 |
100,7 |
99,3 |
84,8 |
111,6 |
98,6 |
-2,1 |
Svin |
308 |
117,0 |
115,2 |
102,0 |
112,4 |
109,8 |
-6,1 |
Fjerkræ |
26 |
102,7 |
… |
… |
… |
105,0 |
2,2 |
Mælk2 |
195 |
105,2 |
108,4 |
99,6 |
110,2 |
106,1 |
0,9 |
Æg |
10 |
130,6 |
… |
… |
… |
119,2 |
-8,7 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Animalsk produktion
|
2021 |
2022 |
|
Ændring |
|||
|
1. kvt. |
Jan. |
Feb. |
Marts |
1. kvt. |
|
- 1. kvt. 2022 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
122,6 |
40,9 |
36,1 |
44,5 |
121,5 |
|
-0,9 |
Slagtninger1 |
109,7 |
36,5 |
31,9 |
39,2 |
107,6 |
|
-1,9 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
12,9 |
4,5 |
4,2 |
5,3 |
13,9 |
|
7,8 |
Heraf kalve |
11,5 |
3,9 |
3,7 |
4,7 |
12,3 |
|
7,1 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
32,4 |
10,8 |
9,3 |
11,5 |
31,6 |
|
-2,7 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
8793,2 |
2975,2 |
2694,7 |
2954,6 |
8624,5 |
|
-1,9 |
Slagtninger1 |
5070,2 |
1724,6 |
1544,0 |
1720,5 |
4989,1 |
|
-1,6 |
Eksport af levende svin |
3723,1 |
1 250,74 |
1 150,74 |
1 234,14 |
3 635,44 |
|
-2,4 |
Heraf smågrise |
3655,3 |
1 210,24 |
1 208,94 |
1 208,94 |
3 628,04 |
|
-0,7 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
574,5 |
190,5 |
168,4 |
185,6 |
544,4 |
|
-5,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
24367,3 |
… |
… |
… |
24129,5 |
|
-1,0 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1407,7 |
483,5 |
435,7 |
491,4 |
1419,5 |
|
0,8 |
Indvejet på mejerierne |
1388,2 |
477,1 |
438,0 |
485,0 |
1400,0 |
|
0,9 |
Heraf konventionel |
1197,8 |
415,0 |
381,5 |
422,7 |
1219,1 |
|
1,8 |
Heraf økologisk |
177,9 |
62,1 |
56,5 |
62,3 |
180,9 |
|
-5,0 |
Æg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion3 |
22,9 |
… |
… |
… |
20,9 |
|
-8,7 |
Buræg |
3,0 |
… |
… |
… |
2,2 |
|
-26,0 |
Æg fra fritgående høns |
0,7 |
… |
… |
… |
1,4 |
|
85,6 |
Skrabeæg |
10,2 |
… |
… |
… |
9,3 |
|
-9,1 |
Økologiske æg |
6,0 |
… |
… |
… |
5,0 |
|
-15,5 |
1 Inklusive slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
25. maj 2022 - Nr. 188
Hent som PDF
Næste udgivelse: 14. september 2022
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter