Produktionen af skrabeæg stiger fortsat i Danmark
Animalsk produktion (kvt.) 1. kvt. 2020
Den totale produktion af æg i Danmark er steget det seneste år, hvilket primært skyldtes større produktion af skrabeæg, mens produktionen af buræg falder og produktionen af økologiske æg stagnerer. Skrabeæg udgør 45 pct. af ægproduktionen, mens 30 pct. er økologiske æg, 17 pct. buræg og blot 8 pct. er fra fritgående høns.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani81.Stort set uændret animalsk produktion
Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion faldt 0,3 pct. i første kvartal 2020 i forhold til samme kvartal i 2019. Det skyldes, at der blev slagtet færre kreaturer i Danmark.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2019 |
2020 |
Ændring |
|||
|
|
1. kvt. |
Januar |
Februar |
Marts |
1. kvt. |
- 1. kvt. 2020 |
|
promille |
indeks 2015 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
589 |
103,3 |
109,0 |
100,1 |
102,0 |
103,0 |
-0,3 |
Kvæg |
46 |
108,5 |
101,8 |
94,5 |
104,3 |
100,2 |
-7,6 |
Svin |
308 |
99,7 |
110,2 |
99,6 |
97,3 |
102,3 |
2,7 |
Fjerkræ |
26 |
109,1 |
… |
… |
… |
113,6 |
4,2 |
Mælk2 |
195 |
106,3 |
108,8 |
102,7 |
109,6 |
107,0 |
0,7 |
Æg |
10 |
115,5 |
… |
… |
… |
117,3 |
1,6 |
1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke. |
Færre slagtninger af kreatur og svin, men flere slagtninger af fjerkræ
I første kvartal 2020 faldt slagtningerne af kvæg med 4,2 pct. og slagtningerne af svin faldt 0,6 pct., mens slagtningerne af fjerkræ steg 3,2 pct. i forhold til første kvartal 2019. Eksporten af levende kvæg steg med 8,9 pct. og levende svin med 1,1 pct.. De fleste dyr, der bliver eksporteret, er til opfedning til slagtning i modtagerlandet.
Den totale produktion af mælk steg 0,7 pct., mens den økologiske mælk steg med 1,7 pct. i forhold til 1. kvartal sidste år.
Animalsk produktion
|
2019 |
2020 |
|
Ændring |
|||
|
1. kvt. |
Januar |
Februar |
Marts |
1. kvt. |
|
- 1. kvt. 2020 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
130,0 |
45,1 |
37,4 |
42,0 |
124,5 |
|
-4,2 |
Slagtninger1 |
117,3 |
39,7 |
33,1 |
37,9 |
110,7 |
|
-5,6 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
12,7 |
5,5 |
4,3 |
4,1 |
13,9 |
|
8,9 |
Heraf kalve |
10,9 |
5,3 |
3,9 |
3,8 |
12,9 |
|
18,3 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
34,4 |
11,6 |
9,8 |
11,0 |
32,5 |
|
-5,4 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
8146,6 |
2889,4 |
2593,0 |
2614,2 |
8096,6 |
|
-0,6 |
Slagtninger1 |
4418,5 |
1534,1 |
1426,5 |
1367,1 |
4327,8 |
|
-2,1 |
Eksport af levende svin |
3728,1 |
1355,3 |
1166,4 |
1247,1 |
3768,8 |
|
1,1 |
Heraf smågrise |
3669,0 |
1329,8 |
1138,2 |
1216,6 |
3684,6 |
|
0,4 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
481,8 |
177,7 |
160,3 |
156,1 |
494,1 |
|
2,5 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
25900,3 |
… |
… |
… |
26717,0 |
|
3,2 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1422,6 |
485,2 |
458,0 |
488,7 |
1432,1 |
|
0,7 |
Heraf økologisk |
181,0 |
62,9 |
58,7 |
62,4 |
184,0 |
|
1,7 |
ÆgSamlet produktion3 |
20,3 |
… |
… |
… |
20,6 |
|
1,5 |
Buræg |
3,0 |
… |
… |
… |
3,1 |
|
3,5 |
Æg fra fritgående høns |
1,6 |
… |
… |
… |
1,5 |
|
-5,8 |
Skrabeæg |
8,1 |
… |
… |
… |
8,3 |
|
3,2 |
Økologiske æg |
5,6 |
… |
… |
… |
5,6 |
|
0,6 |
1Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
20. maj 2020 - Nr. 194
Hent som PDF
Næste udgivelse: 4. september 2020
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter