Gå til sidens indhold

Produktionen af mælk er steget

Animalsk produktion (kvt.) 1. kvt. 2017

Den samlede mælkeproduktion i første kvartal 2017 var 1.317 mio. kg mælk, hvilket er en stigning på 3,3 pct. i forhold til fjerde kvartal 2016. Dog er det et fald på 3,8 pct. i forhold til første kvartal 2016. Den økologiske mælk udgjorde 9,7 pct. af den indvejede mælk på mejerierne. Mængden af økologisk mælk forventes at stige de kommende år, da flere mælkeproducenter er ved at omlægge til økologisk produktion.

Produktionen af mælk, fordelt på konventionel og økologisk

75 pct. af mælken anvendes til ost og smør

På mejerierne anvendes 75 pct. af mælken til produktion af ost og smør, se www.statistikbanken.dk/ANI7, mens kun knap 5 pct. anvendes til konsummælk. I 2015 blev der produceret 389,5 mio. kg ost, hvoraf de 7,9 mio. kg var økologisk. Der blev produceret 44,2 mio. kg smør, hvoraf de 3,7 mio. kg var økologisk. Økologisk mælk, ost, æg udgør den største varegruppe i Detailomsætningen af økologiske varer 2016.

Animalsk produktion faldt

Mængdeindekset for den animalske produktion faldt med 2,8 pct. i første kvartal 2017 i forhold til samme kvartal i 2016. Det skyldes, at produktionen af svin og mælk faldt, mens der var en stigning i produktionen af kvæg og fjerkræ. Produktionen af alle animalske produkter lå dog på et højere niveau end i 2010, som er basisår i indekset.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 

Vægte
2010

2016

2017

Ændring
1. kvt. 2016

 

 

1. kvt.

Januar

Februar

Marts

1. kvt.

- 1. kvt. 2017

 

promille

indeks 2010 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

634

107,5

107,5

94,7

110,2

104,5

-2,8

Kvæg

42

93,6

99,2

88,2

113,2

100,2

7,0

Svin

340

106,3

108,3

90,3

109,7

102,8

-3,3

Fjerkræ

25

108,4

111,1

2,4

Mælk2

213

111,8

107,9

103,8

110,6

107,4

-3,9

Æg

11

113,4

12,7

1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke.
2 Mælk anvendt til foder på gården indgår ikke i indekset.

Eksporten af svin steg, mens slagtningerne faldt

Produktionen af svin faldt med 3,7 pct. i første kvartal 2017 i forhold til samme kvartal i 2016 pga. et fald i slagtningerne, som ikke kunne opvejes af en lille stigning i eksporten af levende svin. Den samlede produktion af kvæg steg med 2,5 pct., og antallet af fjerkræ slagtet på slagterier steg med 3,7 pct. i første kvartal 2017 i forhold til samme kvartal i 2016.

Animalsk produktion

 

2016

2017

 

Ændring
1. kvt. 2016

 

1. kvt.

Januar

Februar

Marts

1. kvt.

 

- 1. kvt. 2017

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

122,7

41,7

37,4

46,8

125,8

 

2,5

Slagtninger1

113,2

38,8

34,8

41,5

115,0

 

1,6

Eksport af levende kvæg til slagtning

9,5

2,9

2,6

5,3

10,8

 

13,5

Heraf kalve

8,3

2,8

2,5

2,9

8,1

 

-2,5

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

32,4

11,0

9,8

12,6

33,4

 

2,9

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

8123,2

2809,9

2285,7

2724,7

7820,3

 

-3,7

Slagtninger1

4829,8

1564,6

1359,1

1592,5

4516,1

 

-6,5

Eksport af levende svin

3293,4

1245,4

926,6

1132,3

3304,3

 

0,3

Heraf smågrise

3224,8

1225,2

910,8

1104,4

3240,4

 

0,5

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

506,6

171,0

142,4

169,9

483,3

 

-4,6

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

24546,6

25455,3

 

3,7

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1369,8

441,1

424,5

451,9

1317,4

 

-3,8

Heraf økologisk

126,4

43,0

40,1

43,3

126,3

 

0,0

1 Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75,00 mio. kg til foder og 3,67 mio. kg til konsum.

Nyt fra Danmarks Statistik

19. maj 2017 - Nr. 212

Hent som PDF
Næste udgivelse: 18. august 2017

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation