Færre slagtninger af kvæg
Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2015
I andet kvartal blev der slagtet 4,8 pct. færre kvæg end i andet kvartal sidste år. Faldet skyldtes betydeligt færre slagtninger af køer, hvilket kan kædes sammen med mælkekvotens ophør den 1. april. Det gav mælkeproducenterne mulighed for at producere mere mælk, da der nu ikke er nogen øvre grænse for, hvor meget mælk de må levere til mejeriet.
Mere mælk trods færre malkekøer
Selvom antallet af malkekøer er faldet siden 2010, er produktionen af mælk steget 11,5 pct. (se flere tal om malkekøer på www.statistikbanken.dk/KVAEG5). Det skyldes, at den gennemsnitlige mælkeydelse pr. malkeko er steget hvert år. Men pga. af ophøret af mælkekvoten viser prognoser at antallet af malkekøer vil stige.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2014 |
2015 |
Ændring |
|||
|
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
- 2. kvt. 2015 |
|
promille |
2010 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
634 |
103,0 |
112,6 |
95,9 |
97,1 |
102,4 |
-0,6 |
Kvæg |
42 |
101,2 |
89,2 |
88,8 |
110,4 |
96,1 |
-5,0 |
Svin |
340 |
98,9 |
118,4 |
86,1 |
86,4 |
97,0 |
-1,9 |
Fjerkræ |
25 |
96,1 |
… |
… |
… |
106,2 |
10,5 |
Mælk |
213 |
110,4 |
107,8 |
114,3 |
112,5 |
111,5 |
1,0 |
Æg |
11 |
110,8 |
… |
… |
… |
111,3 |
0,5 |
1Pelsdyr er en årsopgørelse og indgår derfor ikke |
Lille fald i den samlede animalske produktion
Mængdeindekset for den animalske produktion faldt med 0,6 pct. i andet kvartal i forhold til samme kvartal året før. Det skyldes, at produktionen af svin og kvæg faldt med hhv. 1,9 pct. og 5,0 pct. Mælk steg med 1,0 pct. og fjerkræ med 10,5 pct. Produktionen af animalske produkter lå på et højere niveau end i 2010, hvilket primært skyldes den store produktion af mælk, mens både kvæg og svin ligger under niveauet i 2010.
Animalsk produktion
|
2014 |
2015 |
|
Ændring |
|||
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
|
- 2. kvt. 2015 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
135,5 |
38,8 |
37,1 |
45,7 |
129,9 |
|
-4,1 |
Slagtninger1 |
115,6 |
34,1 |
33,8 |
42,2 |
110,1 |
|
-4,8 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
19,8 |
4,7 |
3,4 |
3,4 |
11,5 |
|
-42,0 |
Heraf kalve |
11,6 |
3,2 |
2,5 |
2,8 |
8,5 |
|
-26,3 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
34,6 |
10,0 |
9,8 |
12,0 |
31,8 |
|
-8,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
7344,1 |
2956,0 |
2237,9 |
2233,8 |
7427,8 |
|
1,1 |
Slagtninger1 |
4526,0 |
1847,8 |
1280,6 |
1303,0 |
4431,4 |
|
-2,1 |
Eksport af levende svin |
2818,1 |
1108,2 |
957,3 |
930,8 |
2996,4 |
|
6,3 |
Heraf smågrise |
2711,6 |
1078,6 |
935,2 |
901,1 |
2914,9 |
|
7,5 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
470,4 |
190,7 |
134,9 |
136,8 |
462,3 |
|
-1,7 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
24411 |
… |
… |
… |
22115 |
|
-9,4 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1352,9 |
440,6 |
466,8 |
459,4 |
1366,8 |
|
1,0 |
Heraf økologisk |
128,0 |
37,7 |
40,3 |
39,1 |
117,1 |
|
-8,6 |
Æg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion3 |
17,5 |
… |
… |
… |
17,6 |
|
0,5 |
Buræg |
8,4 |
… |
… |
… |
7,7 |
|
-8,2 |
Æg fra fritgående høns |
0,9 |
… |
… |
… |
1,0 |
|
2,4 |
Skrabeæg |
3,1 |
… |
… |
… |
3,3 |
|
6,6 |
Økologiske æg |
3,0 |
… |
… |
… |
3,6 |
|
18,1 |
1 Inkl. slagtninger hos producenter. |
Nyt fra Danmarks Statistik
18. september 2015 - Nr. 448
Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. november 2015
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter