Hvert femte æg er økologisk
Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2014
Økologiske æg udgør 20 pct. af de leverede æg på pakkerierne. Skrabeæg udgør 20 pct., buræg 54 pct., og de restende æg er æg fra fritgående høns. I forhold til slutningen af 90'erne er andelen af økologiske æg steget, mens andelen af buræg og æg fra fritgående høns er faldet. Skrabeæggenes andel har været mere svingende og har i det meste af perioden være større end de økologiske. Produktionen af konsumæg var 61 mio. kg i 2013, heraf udgjorde de økologiske 18 pct.
Den animalske produktion steg lidt
Mængdeindekset for de animalske salgsprodukter steg svagt i andet kvartal 2014 i forhold til samme kvartal året før, når der ses på de store produktionsgrene samlet. Produktionsgrenene kvæg og svin faldt, mens mælken steg. Produktionen af animalske salgsprodukter er 3,0 pct. højere end i 2010.
Animalske salgsprodukter, mængdeindeks
|
Vægte |
2013 |
2014 |
Ændring |
|||
|
2010 |
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
- 2. kvt. 2014 |
|
promille |
2010 = 100 |
pct. |
||||
Animalske salgsprodukter1 |
634 |
102,6 |
99,5 |
100,3 |
109,0 |
103,0 |
0,4 |
Kvæg |
42 |
103,7 |
93,7 |
100,7 |
107,9 |
100,8 |
-2,8 |
Svin |
340 |
99,8 |
95,2 |
92,6 |
108,8 |
98,9 |
-0,9 |
Fjerkræ |
25 |
104,2 |
… |
… |
… |
… |
… |
Mælk |
213 |
106,9 |
108,1 |
113,6 |
109,5 |
110,4 |
3,2 |
Æg |
11 |
109,3 |
… |
… |
… |
106,92 |
-2,1 |
1 Pelsdyr indgår ikke, da der kun foreligger årsopgørelser. |
Eksporten af kvæg og svin steg, slagtningerne faldt
Den samlede produktion af kvæg faldt i forhold til samme kvartal sidste år. Slagtningerne faldt 6,9 pct., mens eksporten af levende kvæg steg med 31,2 pct. Den samlede produktion af svin faldt også, hvilket skyldtes et fald i slagtningerne på 5,1 pct. og en stigning af eksporten af levende svin på 7,8 pct. Den samlede mælkeproduktion steg 3,2 pct., mens den økologiske steg 3,6 pct.
Animalsk produktion
|
2013 |
2014 |
|
Ændring |
|||
|
2. kvt. |
April |
Maj |
Juni |
2. kvt. |
|
- 2. kvt. 2014 |
|
1.000 stk. |
|
pct. |
||||
Kvæg |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
139,1 |
41,5 |
45,7 |
48,0 |
135,2 |
|
-2,8 |
Slagtninger1 |
124,1 |
36,0 |
38,0 |
41,6 |
115,6 |
|
-6,9 |
Eksport af levende kvæg til slagtning |
14,9 |
5,4 |
7,7 |
6,4 |
19,6 |
|
31,2 |
Heraf kalve |
11,4 |
3,5 |
4,2 |
3,8 |
11,5 |
|
0,8 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af okse- og kalvekød |
35,2 |
10,5 |
11,7 |
12,2 |
34,4 |
|
-2,2 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Svin |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion |
7 382,6 |
2 317,5 |
2 435,9 |
2 590,6 |
7 344,1 |
|
-0,5 |
Slagtninger1 |
4 767,7 |
1 456,3 |
1 363,8 |
1 705,9 |
4 526,0 |
|
-5,1 |
Eksport af levende svin |
2 614,9 |
861,2 |
1 072,1 |
884,7 |
2 818,1 |
|
7,8 |
Heraf smågrise |
2 496,1 |
826,8 |
1 032,8 |
852,1 |
2 711,7 |
|
8,6 |
|
mio. kg |
|
|
||||
Produktion af svinekød |
479,5 |
148,9 |
146,4 |
175,2 |
470,4 |
|
-1,9 |
|
1.000 stk. |
|
|
||||
Fjerkræ |
|
|
|
|
|
|
|
Slagtninger på slagterier |
27859 |
… |
… |
… |
… |
|
… |
|
mio. kg |
|
|
||||
Mælk |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion2 |
1 311,3 |
441,6 |
463,7 |
447,5 |
1 352,8 |
|
3,2 |
Heraf økologisk |
123,3 |
42,1 |
44,4 |
41,5 |
128,0 |
|
3,6 |
Æg3 |
|
|
|
|
|
|
|
Samlet produktion4 |
17,2 |
… |
… |
… |
16,9 |
|
- 2,1 |
Buræg |
8,6 |
… |
… |
… |
8,0 |
|
-6,1 |
Æg fra fritgående høns |
0,7 |
… |
… |
… |
0,9 |
|
28,4 |
Skrabeæg |
3,2 |
… |
… |
… |
3,0 |
|
-4,3 |
Økologiske æg |
2,8 |
… |
… |
… |
2,9 |
|
3,3 |
1 Inkl. slagtninger hos producenter. |
3 Data for 2. kvt. 2014 er foreløbige. Når de endelige tal foreligger, bliver statistikbanken opdateret. |
Nyt fra Danmarks Statistik
19. september 2014 - Nr. 480
Hent som PDF
Næste udgivelse: 20. november 2014
Kontakt
- Mona Larsen, tlf. 24 81 68 47
Kilder og metode
Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.
Statistikdokumentation
- Animalske landbrugsprodukter
- Pelsdyrproduktion (Afsluttet)
- Pris- og mængdeudvikling i jordbruget (Afsluttet)
- Slagtedyr og kødproduktion
- Ægproduktion
- Landbrugs- og gartneritællingen
- Mælk og mejeriprodukter