Gå til sidens indhold

Folkeskoleelever med mange klasseskift får lavere karakterer ved afgangsprøven

Ny analyse undersøger for første gang baggrunden hos elever, der har oplevet mange klasseskift. Den viser blandt andet, at antallet af klasseskift fra 0. til 9. klasse kan hænge sammen med forældrenes uddannelsesniveau og indkomst.

6. august 2020 kl. 8:00

Elever med mange klasseskift får i gennemsnit lavere karakterer til afgangsprøven i 9. klasse end elever med få klasseskift.

Det er én af konklusionerne i en ny analyse fra Danmarks Statistik.

”Folkeskoleelever, der har oplevet mange klasseskift, får typisk lavere karakterer til afgangsprøven. Elever med 1-2 skift har et karaktergennemsnit til prøven på 7,5, mens elever med over 3 skift har et gennemsnit på 6,3,” siger Alex Skøtt Nielsen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Med analysen kan Danmarks Statistik for første gang belyse baggrunden hos de elever, der ofte skifter klasse. Ved at kigge på elever med 0-1 skift (stabile forløb), 2-3 skift (moderate forløb) og 4+ skift (ustabile forløb) giver analysen ny viden om forskelle mellem disse elevgrupper.

”Analysens resultater er relevante for alle, der interesserer sig for folkeskolen. Fx viser analysen, at både forældrenes uddannelse og indkomst kan have betydning for antallet af klasseskift, samt at antallet af klasseskift kan have betydning for elevernes videre uddannelse,” siger Alex Skøtt Nielsen.

Analysens hovedkonklusioner:

  • I løbet af 0.-9. klasse har elever i folkeskolen typisk ét klasseskift. Klasseskiftene sker oftest fra 0 til 1. klasse, fra 6. til 7. klasse og fra 8. til 9. klasse.
  • Elever, hvis forældre har en høj indkomst og længere uddannelser, har gennemsnitligt færre klasseskift end elever af forældre med en lavere indkomst og uden kompetencegivende uddannelse.
  • Elever med mange klasseskift opnår generelt et lavere karaktergennemsnit ved folkeskolens afgangsprøve for 9. klasse end elever med få klasseskift.
  • Kun 13 pct. af alle klasseskift sker i samme skoleår som adresseskift eller skift i familietype.

 

Du kan finde analysen Folkeskoleelever med mange klasseskift får lavere karakterer ved afgangsprøven her www.dst.dk/analyser/40003. Har du spørgsmål til analysen, kan du kontakte Alex Skøtt Nielsen på axn@dst.dk.