Gå til sidens indhold

Mørketal i færdselsuheldsstatistikken klarlagt

13. marts 2000 kl. 0:00

77 pct. af alle færdselsuheld med personskade kommer aldrig til politiets kendskab. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, hvor tal fra politiets indberetninger sammenlignes med tal fra skadestuernes registreringer.

Det har længe været kendt, at den officielle færdselsstatistik, der bygger på politiets indberetninger, kun dækker en begrænset del af det totale antal personskader ved færdselsuheld. I langt de fleste tilfælde bliver politiet ikke tilkaldt, når en person kommer til skade ved et færdselsuheld - til gengæld møder mange tilskadekomne op på skadestuerne. En del af de ikke rapporterede personskader, det såkaldte mørketal, bliver derfor synlige, når politiets og skadestuernes data sammenlignes.

Undersøgelsen bygger på tal fra 1996, og det er første gang, der er foretaget en landsomfattende sammenligning af oplysninger fra politiet og skadestuerne. Fremover vil det være en fast rutine, at de to tal bliver sammenlignet.

Der var i 1996 45.531 færdselsuheld med personskade, men kun 10.289 af dem blev kendt af politiet. Det betydelige mørketal dækker i 55 pct. af tilfældene over eneulykker - altså ulykker, hvor der ikke har været andre end den tilskadekomne indblandet. Mere end halvdelen af mørketallet skyldes færdselsuheld med cyklister.

Undersøgelsen bliver offentliggjort i Færdselsuheld 1998, der udkommer i dag. Læs mere om færdselsuheld der skyldes spritbilister i bogen Spritbilister

Henvendelse:
Vil du vide mere?
Presse
39 17 30 70
E-post: presse@dst.dk

Kontakt

Presse