Gå til sidens indhold

Spring i økologisk detailsalg på 14 pct.

Detailomsætningen af økologiske fødevarer 2020

Detailsalget af økologiske fødevarer steg 14 pct. og rundede 16,0 mia. kr. i 2020 mod 14,1 mia. kr. i 2019. Målt i mængder var stigningen endnu større, da kilopriserne typisk faldt med 10 pct. i de enkelte varegrupper. Blandt højdespringerne var bananer, hvor salget blev mere end fordoblet, fra 285 mio. kr. i 2019 til 588 mio. kr. i 2020. Æblesalget steg 30 pct. til 269 mio. kr. i 2020. Detailsalget af alle økologiske fødevarer estimeres til 13 pct. af det samlede salg af fødevarer i 2020 mod 12 pct. i 2019.

Detailomsætningen af økologiske fødevarerKilde: www.statistikbanken.dk/oeko3

Frugt og grønt steg 1 mia. kr.

Detailomsætningen af frugt og grønt steg 21 pct. fra 4,8 mia. kr. i 2019 til 5,8 mia. kr. i 2020, svarende til mere end halvdelen af den samlede stigning af økologiske fødevarer. Frugt og grønt udgør tilsammen den største økologiske varegruppe foran mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,9 mia. kr. Frem til 2016 var omsætningen af mælk, ost og æg større end frugt og grønt. Af frugt- og grøntomsætningen udgjorde grøntsager 3,8 mia. kr. Blandt grøntsager er gulerødder topsælgeren med 325 mio. kr. I frugtafdelingen tegner bananer sig for 588 mio. kr. og æbler for 269 mio. kr.

Spiritus og plantedrikke i fremgang

Vin, spiritus, øl o.l. steg 22 pct. til 594 mio. kr. i 2020. Heraf steg spiritus alene 36 pct. fra 27 mio. kr. i 2019 til 36 mio. kr. i 2020. Detailomsætningen af plantedrikke (fx soya- eller havredrik) fortsatte forrige års vækst og steg 39 pct. fra 169 mio. kr. i 2019 til 234 mio. kr. i 2020. Til sammenligning steg salget af mælk 5 pct. til 1,4 mia. kr. i 2020. Fisk og skaldyr (opdræt) steg 14 pct., men skaldyr alene steg 39 pct. fra 13 mio. kr. i 2019 til 18 mio. kr. i 2020.

Omsætningen af økologiske frugt og grønt tredoblet på fem år

Den samlede detailomsætning af økologisk frugt og grønt på 5,8 mia. kr. er næsten tre gange større end omsætningen i 2015 på 2,0 mia. kr. En del af varerne er danskproducerede. Det økologiske areal med gartneriafgrøder (primært frugt og grøntsager) udgør nu 29 pct. af det samlede areal af gartneriafgrøder mod 17 pct. i 2015. Importen af økologisk frugt og grønt steg fra 0,8 mia. kr. i 2015 til 2,0 mia. kr. i 2019. I tilgift til detailhandlen, er foodservice (storkøkkener mv.) en stor aftager af økologiske fødevarer.

Detailomsætningen af økologiske fødevarer

 

2018

2019

2020

2018

2019

2020

 

tons

1.000kr.

Omsætning i alt, økologi

439375

471294

600293

12864889

14074955

15988684

Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager

46950

50316

63468

1296253

1430621

1575066

Kød, pålæg, indmad

8860

9523

11003

1036926

1113448

1234919

Fisk, skaldyr (opdræt)

390

376

475

93245

92365

104926

Mælk, ost, æg1

187493

195586

231468

3368861

3637890

3911657

Fedtstoffer, madolier2

6464

6330

7325

540246

553839

605304

Frugt3

48286

54670

91522

1486078

1609286

2069308

Grøntsager3

95816

104893

132873

2785182

3221097

3773864

Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l.

8186

8247

10331

508850

529769

592463

Krydderier, suppeterninger o.l.

7290

8325

9459

567063

631847

673248

Kaffe, te, kakao o.l.

2576

2787

3588

385236

387904

425254

Juice, frugtsaft o.l.

17367

19257

25012

366511

378438

428357

Vin, spiritus, øl o.l.

9698

10984

13769

430437

488451

594318

Anm. Omsætning er inkl. moms. Se specifikation af varegrupper på www.statistikbanken.dk/oeko3.
1 Inklusive plantedrik.
2 Smør indgår under fedtstoffer, madolier.
3 Inklusive konserves.
Kilde: www.statistikbanken.dk/oeko3

Nyt fra Danmarks Statistik

12. maj 2021 - Nr. 177

Hent som PDF
Næste udgivelse: 4. maj 2022

Kontakt

Kilder og metode

Statistikken er baseret på indberetninger fra de store supermarkedskæder samt de største grossisters salg til øvrige butikskæder, købmænd og kiosker (omregnet til detailsalg). Gård- og stalddørssalg og salg fra special¬butikker (fx grønthandlere) er ikke omfattet. Omsætningen er inkl. moms. 
Undersøgelsen er gennemført med finansieringsbidrag fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation