Gå til sidens indhold

Danmark fik flest medaljer i Norden ved OL i 2016

Idræt (tillæg) 2020 international rangering i sommer-OL-discipliner

Danmark er repræsenteret med over 100 atleter ved de kommende sommer-olympiske lege i Tokyo. De danske atleter fordeler sig over 16 forskellige sportsgrene, blandt andet badminton, svømning, håndbold og cykling. Ved de seneste sommer-olympiske lege i Rio i 2016, vandt Danmark 15 medaljer, heraf to guld, seks sølv og syv bronze. Medaljehøsten var den næsthøjeste fra dansk side ved et OL nogensinde, kun overgået af Danmarks 20 medaljer ved OL i London i 1948. De 15 medaljer stod for 48 pct. af det samlede antal nordiske medaljer ved OL i 2016, og blandt de nordiske nationer var Danmark på førstepladsen efterfulgt af Sverige (11 medaljer) og Norge (fire medaljer). Om Danmark klarer sig lige så godt i Tokyo, vil de kommende uger vise. En indikation på Danmarks nuværende niveau i forhold til andre nationer kan være, at se på resultaterne ved de senest afholdte verdensmesterskaber i sommer-OL-disciplinerne.

Andel af samlede antal medaljer (podiepladser) og top-8-placeringer i Norden ved OL 2016Kilde: www.statistikbanken.dk/idrres01

Antallet af guldmedaljer, podiepladser og top-8-placeringer samt rangering ved OL 2016

 

Resultater ved sommer-OL 2016

 

Guldmedalje/1. plads

Medaljer/Podie

Top-8-placeringer

 

antal (rangering)

Danmark

2 (28)

15 (18)

28 (24)

Sverige

2 (28)

11 (22)

30 (22)

Norge

0 (60)

4 (44)

8 (58)

Finland

0 (60)

1 (67)

4 (73)

Island

0 (60)

0 (88)

2 (85)

Anm.: I år, hvor der afholdes OL, viser statistikbanktabellerne resultater fra De Olympiske Lege. I de øvrige år er resultaterne fra de seneste verdensmesterskaber i de aktuelle OL-discipliner.
Kilde: www.statistikbanken.dk/idrres01 og idrrang1

Dansk medaljehøst i top-3 blandt små nationer ved OL i Rio

Målt på antallet af medaljer endte Danmark med at indtage en international 18. plads ved det seneste OL i Rio i 2016, og hvis vi kun ser på de mindre nationer under 10 mio. indbyggere, blev det til en dansk tredjeplads målt på medaljer, kun overgået af New Zealand og Aserbajdsjan, som begge modtog 18 medaljer. Hvis vi i stedet for medaljer ser på top-8-placeringer, så rakte Danmarks præstationer ved OL i 2016 til en 24. plads og en 6. plads blandt hhv. alle og mindre nationer.

Top-8 skaber sammenlignelighed mellem små nationer

Top-8-placeringer bruges som supplement til at sammenligne nationernes præstationer, da målet giver et bredere og mere robust sammenligningsgrundlag for de små nationer, som i absolutte tal typisk vinder relativt få medaljer. Se under "kilder og metode" for mere information.

Danske top-8-placeringer ved verdensmesterskaberne forbedret siden OL

Ved at kigge på resultaterne fra de relevante sommer-OL-discipliner ved de seneste verdensmesterskaber, kan man få en pejling på udviklingen i danske idrætsudøveres præstationer fra seneste OL i 2016 og frem til i dag. Ved de seneste verdensmesterskaber i sommer-OL-disciplinerne, rakte Danmarks idrætspræstationer til en international 23. plads målt på top-8-placeringer og til en 33. plads målt på antal medaljer. Dette betyder, at Danmarks internationale rangering målt på top-8-placeringer er forbedret i 2020 sammenholdt med 2016, mens rangeringen mht. medaljer er forringet i samme periode.

Danmark præsterer fint i forhold til indbyggertallet

USA er den førende internationale idrætsnation med 46 guldmedaljer ved de seneste verdensmesterskaber i sommer-OL-disciplinerne. Til sammenligning vandt Danmark her tre guldmedaljer. Set i forhold til befolkningen ligger Danmark med 0,52 guldmedaljer pr. mio. indbyggere dog højere end USA, som har 0,14 guldmedaljer pr. mio. indbyggere. Blandt de nordiske nationer ligger Danmark desuden i toppen mht. både guldmedaljer og top-8-placeringer inden for sommer-OL-disciplinerne målt i forhold til befolkningstallene. Kigges der på alle medaljer ("podiepladser"), er Sverige i førersædet med 1,68 medaljer pr. mio. indbyggere, hvor Danmark med 1,21 medaljer ligger andenbedst.

Medaljer og top-8-placeringer i Norden ved seneste verdensmesterskaber i sommer-OL-disciplinerKilde: www.statistikbanken.dk/idrres02

Danmark i top-10 blandt de mindre nationer i sommer-OL-discipliner

Ved de seneste verdensmesterskaber opnåede Danmark blandt de mindre nationer en 5. plads med 27 top-8-placeringer, som blandt andet skyldtes gode resultater inden for sejlads, cykling, badminton og svømning. Blandt de mindre nationer ligger Ungarn og New Zealand højest med hhv. 45 og 40 top-8-placeringer, hjulpet af gode resultater inden for svømning og maritime sportsgrene.

Top-10 af små nationer med top-8-placeringer ved seneste verdensmesterskaber i sommer-OL-disciplinerKilde: www.statistikbanken.dk/idrrang1

Nyt fra Danmarks Statistik

23. juli 2021 - Nr. 273

Hent som PDF
Næste udgivelse: Ingen planlagt

Kontakt

Kilder og metode

Statistikken vedrørende de danske eliteidrætspræstationer sammenligner de danske resultater internationalt med øvrige nationer. Sammenligningen sker med udgangspunkt i de officielle olympiske discipliner et givent år. Præstationerne opgøres både i antallet af medaljer og ud fra de otte bedste placeringer inden for en di¬sciplin (top-8). Top-8 giver et bredere sammenligningsgrundlag og er dermed et mere robust mål, når nationernes præstationer sammenlignes, specielt for små lande der vinder få medaljer. Når der et givent år ikke afholdes OL, anvendes resultaterne fra de seneste præstationer ved VM i de pågældende OL-discipliner, hvorfor de på denne måde giver et aktuelt billede af den olympiske medaljefordeling et år uden OL. Data til medalje- og rangtabellerne leveres af Gracenote ¿ A Nielsen Company ¿ Virtual Medal Table.

Vis hele teksten » « Minimer teksten