Gå til sidens indhold

Danskerne elsker at læse krimier

Kulturvaner 3. kvt. 2021 læsevaner

Krimi er danskerne foretrukne skønlitterære genre. Blandt personer, der svarede, at de havde læst skønlitteratur i løbet af de seneste tre måneder i tredje kvartal 2021, havde hver anden læst krimi, viser Danmarks Statistiks kulturvaneundersøgelse. Særligt kvinder holder af den neglebidende genre. Blandt de kvindelige læsere havde 55 pct. læst krimi, og blandt de mandlige læsere havde 45 pct. læst genren. Ud af hele befolkningen havde 66 pct. læst skønlitterære bøger i løbet af de seneste tre måneder i tredje kvartal 2021, og lidt over hver tredje dansker havde læst krimi i perioden.

Foretrukket skønlitteratur fordelt på genre og køn, tredje kvartal 2021Kilde: www.statistikbanken.dk/kvulit03

Kvinder læser kærlighed og erotik

I tredje kvartal 2021 havde hver femte læser læst kærlighed og erotik. Genren er mest populær blandt kvindelige læsere, da ni ud af ti læsere af kærlighed og erotik var kvinder. Genren fantasy og science fiction er omvendt mere populær blandt mænd. 23 pct. af læserne havde læst genren, og lidt over halvdelen af dem, der læste fantasy og science fiction, var mænd.

Unge læser sicence fiction, ældre læser historiske romaner

Fantasy og science fiction er populært blandt de unge. Ud af de 16-24-årige læsere havde halvdelen læst bøger om magi, fantasivæsener og planeter. Omvendt er historiske romaner særligt populære blandt de ældre alderskategorier, da tre ud af fem læsere i aldersgruppen 65+ havde læst genren.

Lidt flere læser skønlitteratur

Ud af hele befolkningen havde 66 pct. læst skønlitterære bøger i løbet af de seneste tre måneder i tredje kvartal. Det er en stigning fra 59 pct. i tredje kvartal 2018, hvor Kulturvaneundersøgelsen startede. Flere kvinder end mænd læser skønlitteratur. 76 pct. af kvinderne havde læst skønlitteratur i tredje kvartal 2021, mens det samme var tilfældet for 57 pct. af mændene.

Forbrug af skønlitteraturKilde:www.statistikbanken.dk/kvuhoved

1 mio. læsere i Region Hovedstaden

Ud af hele befolkningen havde flest læst bøger i Region Hovedstaden med 71 pct. af regionens indbyggere. Det svarer til knap e1 mio. læsere i regionen. I Region Syddanmark udgør læserne 66 pct. af indbyggerne, og i Region Midtjylland er det 64 pct. af indbyggerne, der har læst bøger inden for den seneste tremånedersperiode. Færrest havde læst bøger i Region Nordjylland med 62 pct. læsere, som svarer til 330.000 personer, og i Region Sjælland med 62 pct. læsere, som svarer til 380.000 personer.

Hver femte hører lydbøger

Hver femte dansker hører skønlitteratur som lydbog. Siden 2018 er andelen, der benytter sig af lydbøger til at høre skønlitteratur, fordoblet (fra 10 pct. i tredje kvartal 2018 til 20 pct. i tredje kvartal 2021). E-bøger er også blevet mere populære i perioden, da 14 pct. af danskerne havde benyttet sig af formatet i tredje kvartal 2021.

Forbrug af skønlitteratur fordelt på formaterKilde: www.statistikbanken.dk/kvulit01

Nyt fra Danmarks Statistik

1. december 2021 - Nr. 430

Hent som PDF
Næste udgivelse: 1. marts 2022

Kontakt

Kilder og metode

Kulturvaneundersøgelsen gennemføres hvert kvartal og begyndte 1. juli 2018. Der spørges ca. 6.000 personer hvert kvartal, og statistikken er baseret på resultaterne fra gennemførte interviews blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen i alderen 16 år og over.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation