Gå til sidens indhold

Fiskere, tjenere og kokke risikerer at dø tidligt

Mandlige fiskere, tjenere og kokke er blandt de faggrupper, som har højest risiko for at dø tidligt.

16. december 2009 kl. 0:00

Fiskere, tjenere og kokke risikere at dø tidligt

Mandlige fiskere, tjenere og kokke er blandt de faggrupper, som har højest risiko for at dø for tidligt. Deres dødelighed er omkring 70 pct. højere end gennemsnittet. Fiskerne omkommer især i ulykker, mens kokke og tjenere bliver ramt af lungekræft og hjertesygdomme.

Det viser den nye publikation Dødelighed og erhverv 1996-2005 - med et tilbageblik til 1970, som udkommer i dag. Publikationen beskriver dødeligheden for de forskellige erhverv i Danmark i tiårsperioden 1996-2005. Grundlaget for analysen er alle 20-64-årige 1. januar 1996 med deres daværende erhverv.

Flere markante konklusioner fra publikationen følger her:

  • Landmænd, folkeskolelærere, sygeplejersker og tandlæger har lav dødelighed.
  • Mandlige læger og politibetjente har også lav dødelighed.
  • Langvarig arbejdsløshed øger dødeligheden for mænd, men ikke for kvinder.
  • Kvindelige sygeplejersker og mandlige læger har høj dødelighed som følge af selvmord.
  • Jo højere uddannelse, des mindre er risikoen for at dø for tidligt. Især for mænd. Mænd uden erhvervsuddannelse har en næsten dobbelt så høj dødelighed som mænd med lang videregående uddannelse, og forskellen er større i dag end for ti år siden.

Dødelighed og erhverv 1996-2005 er på 95 sider og kan downloades gratis på www.dst.dk/pubomtale/14686. Publikationen kan også købes i trykt form i Danmarks Statistiks boghandel på www.dst.dk/boghandel. Prisen er 100 kr.

For yderligere oplysninger kontakt venligst specialkonsulent Lisbeth Laursen, tlf. 39 17 31 03, lil@dst.dk, eller specialkonsulent Jørn Korsbø Petersen, tlf. 39 17 32 33, jkp@dst.dk.

Kontakt

Presse