Skip to content
Analysis

Beskæftigede med adgang til mange jobs har højere indkomst

På trods af Danmarks lille geografiske størrelse er der stor fokus på forskellene mellem by og land. Denne analyse ser nærmere på, hvordan befolkningen er fordelt på bystørrelse og på hvor mange jobs, der er adgang til.

Analysen undersøger også, hvor høj den gennemsnitlige erhvervsindkomst er – alt af­hængig af bystørrelse og adgang til jobs. Det viser sig, at det ikke kun er byens størrelse, men også hvor den ligger, der har betydning.

 Analysens hovedkonklusioner:  

  • Jobtilgængeligheden, som måler hvor mange job, man kan pendle til, er højest om­kring de større byer – særligt i og omkring København – mens den er lav i fx Vestjyl­land og på øer som Bornholm, Lolland, Falster, og Langeland.
  • 25-64-årige med lang videregående uddannelse bor oftere end resten af befolkningen i større byer. Herudover gælder, at uanset bystørrelse har de højtuddannede gennemsnitligt adgang til flere jobs end befolkningen som helhed.
  • I 2016 var den gennemsnitlige erhvervsindkomst højere i de områder, hvor adgangen til jobs var højere – uanset bystørrelse. De højeste gennemsnitlige erhvervsindkomster var i mellemstore byer med adgang til mange jobs.
  • Både beskæftigede med grundskole, faglærte og lange videregående uddannelser havde i 2016 gennemsnitligt højere erhvervsindkomster, når adgangen til jobs var højere.

 

Persons in employment living within reach of many jobs have a higher income

Colophone

Persons in employment living within reach of many jobs have a higher income

Subject group: People

Released: 31 October 2018 08:00

No. 2018:21

ISSN pdf: 2446-0354

Contact:

Anne Kaag Andersen
Telephone: +45 91 37 64 25