Gå til sidens indhold

Mohammad topper

Næsten 9.000 mænd i Danmark er opkaldt efter islams profet. Fatima og Fatma er de populæreste muslimske pigenavne i Danmark. Navneforsker Eva Meldgaard har undersøgt brugen af muslimske fornavne.

25. april 2006 kl. 0:00

Mohammad er det mest populære muslimske fornavn i Danmark. 8.928 mænd i Danmark er opkaldt efter profeten, når man tæller alle staveformer sammen: Mohamad, Mohamed, Mohammad, Mohammed, Muhamad, Muhamed, Muhammad og Muhammed.

Det er den konklusion, navneforsker Eva Meldgaard når frem til efter at have analyseret brugen af muslimske fornavne i Danmark ved hjælp af Danmarks Statistiks navnestatistik. Der er dog grund til at tage et lille forbehold - for hvad er egentlig et muslimsk navn?

"Muslimske navne er en ret udefinérbar størrelse. Et navn bliver ikke muslimsk, fordi det har en muslimsk navnebærer. De fleste forfattere af ordbøger om muslimske fornavne beskriver dem som navne, der har tilknytning til den islamiske kultur og tro," forklarer Eva Meldgaard.

Den pensionerede navneforsker, der er forfatter til blandt andet "Den store navnebog", tilføjer, at mange tyrkere og asiater har fornavne uden forbindelse til islam.


Top ti
En række af de populæreste muslimske drengenavne refererer til profeten Muhammed og hans nærmeste. De næst- og fjerdemest udbredte navne, Ahmad og Mustafa, er to af Muhammeds navne. Det tredjepopulæreste navn, Ali, er profetens svigersøn, mens Mehmet, der ligger nummer fem på listen, er en udvikling af profetens navn.

"Generelt priser muslimske mandsnavne egenskaber som mod, tapperhed og manddom. Kvindernes navne afspejler dyder som skønhed, ynde og ærbarhed," siger Eva Meldgaard.

Blandt pigenavnene fører Fatima og Fatma. Begge navne refererer til profetens datter. Zainab på fjerdepladsen er blandt andet navnet på to af profeten Muhammeds hustruer, og Amina på femtepladsen er profetens mor.

Top ti for det samlede antal muslimske fornavne i Danmark. 2005

 Mænd      Kvinder  

Mohammad

8928

 

Fatima

1157

Ahmad

3923

 

Fatma

1113

Ali

3394

 

Yasmin

1080

Mustafa

1864

 

Zainab

642

Mehmet

1413

 

Amina

635

Hussein

1329

 

Amal

422

Ibrahim

1232

 

Samira

420

Yusuf

1066

 

Aisha

407

Hassan

1006

 

Iman

405

Omar

851

 

Aida

376

Anm.: Oplysningerne er indsamlet af Eva Meldgaard ved hjælp af Danmarks Statistiks navnedatabase. I tilfælde af flere mulige staveformer er tallene for de forskellige former lagt sammen og henført til den mest anvendte form.

Modenavne hos pigerne
Modemæssigt har de to former af navnet på profeten Muhammeds datter, Fatima og Fatma, dog problemer. På listen over navngivninger i 2004 blev Fatima og Fatma i 2004 overgået af både blomsternavnet Yasmin og Aya, der betyder "tegn fra Gud". Yasmin er dog et af de navne, der har voldt problemer i Eva Meldgaards opgørelse:

"Yasmin med 'y' er uomtvistelig et muslimsk navn. Men i formen Jasmin med 'j' er det nu også uhyre populært blandt ikke-muslimer. Jeg har derfor valgt at henregne Yasmin blandt de muslimske navne, mens jeg ikke har medtaget Jasmin," beretter Eva Meldgaard.

Navne som Layla (staves også Laila, Leila), Sara (Zara, Zahra) og Nadia (Nadja) er meget populære i den muslimske befolkning, men indgår ligesom Jasmin ikke i Eva Meldgaards opgørelse. Ifølge Eva Meldgaard er det umuligt at sige, hvor mange af navnebærerne der har muslimsk baggrund. Danmarks Statistik har nemlig ingen oplysninger om religiøse tilhørsforhold.

Top ti for muslimsk navngivning i Danmark. 2004

Mænd      Kvinder  

Mohammad

167

 

Yasmin

74

Ali

75

 

Aya

49

Ahmad

68

 

Fatima

27

Yusuf

46

 

Amina

24

Malik

33

 

Aisha

24

Yunus

33

 

Zainab

20

Hussein

32

 

Noor

17

Omar

31

 

Salma

16

Mustafa

30

 

Azra

14

Anas

26

 

Aida

12

Anm.: Oplysningerne er indsamlet af Eva Meldgaard ved hjælp af Danmarks Statistiks navnedatabase. I tilfælde af flere mulige staveformer er tallene for de forskellige former lagt sammen og henført til den mest anvendte form.

Profeten altid populær
Mens der er kraftige modeudsving i brugen af de muslimske pigenavne, ser Mohammad ud til at være et permanent hit blandt drengene. Samlet set for de mange staveformer af profetnavnet fik 167 små drenge i 2004 navn efter islams grundlægger, der blev født i Mekka i år 570.

Af de 167 drenge, der blev opkaldt efter profeten, blev de 46 stavet Mohammad. Mohammed med 'e' i endelsen fulgte tæt efter, og de to former har antalsmæssigt kørt tæt parløb i mange år. Således gik brugen af begge navneformer drastisk i vejret fra 1993 til 1996.

 

Illustration af navngivning

Se Eva Meldgaards ordbog over muslimske fornavne i Danmark.
Læs mere om navnemode i artiklen Korte pigenavne på mode.
Prøv også Danmarks Statistiks navnebarometer.

Kontakt

Presse